piątek, 13 grudnia 2013

Rafaello

Przepis na ciasto rafaello bez pieczenia. Łatwe w przygotowaniu. Smakiem bardzo przypomina oryginalne kokosowe pralinki. Wersja z domowym kremem budyniowym na herbatnikach.


SKŁADNIKI:

Na krem budyniowy: 
  • 0,75 litra mleka (więcej niż 0,5 %)
  • 2 duże żółtka (bądź 3 małe)
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • kostka masła
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 5 łyżek likieru malibu 
  • 1 łyżka wódki
  • 500 g herbatników (u mnie 2 duże paczki po 250 g
  • garść migdałów (zalanych wrzątkiem, aby zdjąć skórę)

Z 0,75 litra mleka odlewamy szklankę. Resztę gotujemy ze szklanką cukru i 2 opakowaniami cukru waniliowego. W misce roztrzepujemy widelcem żółtka, dodajemy odlane mleko, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Mieszamy aż do momentu uzyskania gładkiej, bez grudek, masy.  Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i dodajemy masę jajeczną. Energicznie mieszamy budyń aż mocno zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło miksujemy na gładką masę i dodajemy po łyżeczce zimny budyń. Wsypujemy wiórki kokosowe (zostawiając 50 g do posypania) oraz wlewamy alkohol.  Na dno blachy wykładamy herbatniki*. Przekładamy kremem budyniowym.** Posypujemy ostatnią warstwę kremu wiórkami kokosowymi i migdałami. 






* Najlepiej wybrać taką blachę na którą idealnie się zmieszczą herbatniki (około 20 na 30 cm - zależy od tego jakiej firmy są herbatniki). Należy sprawdzić ile warstw na danej blasze się zmieści.
** U mnie z 500 g herbatników wyszła kolejno: warstwa herbatników, kremu, herbatników, kremu, herbatników, kremu.

3 komentarze:

  1. Wygląda niesamowicie i pewnie też tak smakuje! Zrobię w święta! super strona, oby tak dalej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie Polecam :) Proszę dać znać jak wyszło.

      Usuń
  2. Próbowałam, polecam, CHCĘ JESZCZE :D

    OdpowiedzUsuń