Jest to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu sałatka z paluszkami krabowymi "surimi". Wbrew pozorom nie przeważa w niej smak owoców morza. Jest oczywiście na nią sporo przepisów. Ja podaje na tą z makaronem, ale warto też spróbować wersji z ryżem.
SKŁADNIKI:
- paluszki krabowe "surimi" 500 g
- makaron sojowy bądź ryżowy 100 g (ja dałam około 150 g, bo lubię jak jest go dużo)
- ogórek zielony szklarniowy
- puszka kukurydzy
- mała cebula
- pęczek szczypiorku
- 4 plastry ananasa z puszki
- majonez
- sól
- pieprz
Gotujemy wodę na makaron (nie sypiemy soli). Gdy woda się zagotuje wrzucamy makaron i gotujemy około 3 minuty (makaron jest cienki więc należy uważać żeby go nie rozgotować). Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i zostawiamy na sitku do odsączenia wody.
Kroimy paluszki krabowe, szczypiorek, cebulę oraz ogórka. Kukurydzę odsączamy na sitku wraz z pokrojonym w kostkę ananasem.
Łączymy wszystko w dużej misce. Na koniec dodajemy około 6 łyżek majonezu oraz sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz