środa, 4 grudnia 2013

Sałatka krabowa

Jest to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu sałatka z paluszkami krabowymi "surimi". Wbrew pozorom nie przeważa w niej smak owoców morza. Jest oczywiście na nią sporo przepisów. Ja podaje na tą z makaronem, ale warto też spróbować wersji z ryżem.  


SKŁADNIKI: 
  • paluszki krabowe "surimi" 500 g 
  • makaron sojowy bądź ryżowy 100 g (ja dałam około 150 g, bo lubię jak jest go dużo) 
  • ogórek zielony szklarniowy 
  • puszka kukurydzy
  • mała cebula 
  • pęczek szczypiorku 
  • 4 plastry ananasa z puszki 
  • majonez
  • sól 
  • pieprz
Gotujemy wodę na makaron (nie sypiemy soli). Gdy woda się zagotuje wrzucamy makaron i gotujemy około 3 minuty (makaron jest cienki więc należy uważać żeby go nie rozgotować). Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i zostawiamy na sitku do odsączenia wody. 
Kroimy paluszki krabowe, szczypiorek, cebulę oraz ogórka. Kukurydzę odsączamy na sitku wraz z pokrojonym w kostkę ananasem. 
Łączymy wszystko w dużej misce. Na koniec dodajemy około 6 łyżek majonezu oraz sól i pieprz do smaku. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz