wtorek, 10 lutego 2015

Sernik Oreo

Jeżeli jesteś wielbicielem ciasteczek oreo to ta odsłona sernika na zimno bez pieczenia na pewno jest dla Ciebie. Wygląda obłędnie i tak też smakuje, a do tego jest prosty w wykonaniu. 


SKŁADNIKI:

Ciasteczkowy spód: 
  • ciasteczka bez kremu z 2 dużych (154 g) opakowań ciastek Oreo*
  • 50-75 g margaryny 
  • 2 łyżki mleka 
Masa serowa: 
  • 30% śmietana 330 ml **
  • 500 g serka mascarpone 
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru pudru ***
  • krem z 2 opakowań ciastek oreo 
Wierzch ciasta:
  • listki mięty 
  • bita śmietana w proszku 
  • mleko 
  • 1 duża paczka ciastek oreo (154 g) 

Rozkruszamy dokładnie wszystkie ciastka (można użyć do tego blendera). Rozpuszczoną margarynę mieszamy z ciastkami i dodajemy 2 łyżki mleka. Ugniatamy spód ciasteczkowy w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie w 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny (musi być dobrze wymieszane i bez gródek) i odstawiamy do wystygnięcia co jakiś czas mieszając.  Ubijamy zimną śmietanę 30% na najwyższych obrotach prawie na sztywno razem z cukier pudrem i cukrem waniliowym. Zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy serek mascarpone. Powoli wlewamy rozpuszczoną żelatynę (powinna być letnia). Następnie dodajemy posiekany krem z ciasteczek oreo i mieszamy już łyżką. Wylewamy serową masę na spód ciasteczkowy i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. 

Po tym czasie ubijamy mleko ze śmietaną w proszku (w proporcji podanej na opakowaniu). Nakładamy bitą śmietanę na cały sernik, góra i bok, wyrównujemy całość. Robimy kilka wzorków rękawem cukierniczym, wkładamy połówki ciastek. Resztę ciastek kruszymy i obkładamy boki. Przed podaniem dekorujemy miętą. 






* krem zostawiamy do masy serowej
**Warto śmietankę 30% schłodzić około 15 minut w zamrażalniku - wtedy na pewno nam się ładnie ubije. 
*** lub 4 jeżeli lubimy bardzo słodkie kremy

4 komentarze:

  1. Sernik jest pyszny! Ja dodałam jeszce białą czekoladę do masy, pychota 💜💜💜

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast mascarpone można użyć serka Philadelphia?

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety nie próbowałam robić tego sernika w wersji z serkiem Philadelphia. Są one jednak dość podobne w smaku i konsystencji, ale nie gwarantuje że sernik się uda. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie! Jakiej wielkości jest tortownica? Muszę koniecznie wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń