wtorek, 24 marca 2015

Lemon pie

Lemon pie to nic innego jak tarta cytrynowa. Poniekąd zostałam zmuszona do zrobienia tego ciasta :) Na początku wydawało mi się, że to zupełnie nie moje smaki, bo za bezą nie przepadam, a cytrynowy krem zwany lemon curd nigdy nie robił na mnie zbyt dużego wrażenia. Jednak te wszystkie składniki połączone razem na kruchym spodzie dały zupełnie nieoczekiwany efekt. Tarta jest orzeźwiająca dzięki cytrynie, a beza bardziej przypomina słodką piankę niż typową kruchą bezę. 


SKŁADNIKI:

Spód tarty:
  • 150 g mąki 
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • łyżka cukru 
  • jajko 
Krem cytrynowy:*
  • 100 ml wody
  • 150 ml soku z cytryny około 2 sztuki
  • 50 ml soku z pomarańczy około 1 sztuka
  • skórka starta z jednej cytryny*
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 50 g masła
  • 3 żółtka
Beza:
  • 3 białka 
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Mąkę, masło, mleko, sól, cukier i jajko mieszamy w misce i ugniatamy zwarte ciasto. Jeżeli będzie się bardzo lepić to dosypujemy trochę mąki. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na minimum 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Po 15 minutach smarujemy blachę na tartę masłem, wałkujemy ciasto i przekładamy je na blachę. Nadmiar ciasta usuwamy. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Okrywamy folią aluminiową blachę i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika do wystudzenia. 
Wodę, sok z cytryny i pomarańczy mieszamy ze skórką z cytryny, cukrem i mąką ziemniaczaną. Stawiamy na małym gazie cały czas mieszając do momentu aż zgęstnieje. Gdy krem zacznie wrzeć zdejmujemy go z ognia. Powinien mieć konsystencje gęstego budyniu. Kiedy trochę wystygnie dodajemy żółtka i masło. Białka zostawiamy do bezy. Mieszamy wszystko łyżką bardzo energicznie przez 3 minuty, aż krem znów stanie się gęsty. Wykładamy krem na spód. 
Ubijamy białka z cukrem i cukrem waniliowym na najwyższych obrotach tak, aby uzyskać sztywną pianę. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Nakładamy pianę do rękawa cukierniczego i dekorujemy tartę. Wkładamy do piekarnika na 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Potem wkładamy do lodówki. Tartę podajemy schłodzoną.








* Do kremu powinno się wybierać mniejsze cytryny. Te większe mogą być gorzkie. 
** Ścieramy wierzchnią, żółtą warstwę cytryny. Nie należy ścierać białej warstwy bo może być gorzka i popsuje nam smak kremu. 

1 komentarz:

  1. Wygląda BOSKO! smakuje na pewno jeszcze lepiej! będę jeszcze takie chciała ;)

    OdpowiedzUsuń