Delikatny łosoś, lekkie ciasto francuskie i wyraziste dodatki. Szybki pomysł na ciekawy obiad albo kolacje. Kawałki łososia można podawać na liściach sałaty ze świeżymi warzywami.
SKŁADNIKI:
Porcja dla 2 osób*
- łosoś filet około 350 g
- szpinak mrożony albo świeży 250 g
- suszone pomidory w zalewie pół słoika
- ciasto francuskie opakowanie
- sól
- pieprz
- czosnek
- zioła prowansalskie
- masło
- jajko
Łososia pozbawiamy skóry i kroimy na 3 kawałki. Dodajemy 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów. szczyptę soli, pieprzu i ziół prowansalskich i jeden posiekany ząbek czosnku. Wszystko mieszamy i odstawiamy. Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła i wrzucamy szpinak. Smażymy i doprawiamy połową łyżeczki soli, pieprzu i dodajemy posiekany ząbek czosnku.
Na 1/3 kawałku ciasta francuskiego układamy filet z ryby, nakładamy na wierzch szpinak i pokrojone w paski kawałki suszonych pomidorów. Zawijamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem i nacinamy lekko nożem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut. Podajemy z cytryną.
* z 350 gram łososia wychodzą 3 kawałki
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTo danie prezentuje się naprawdę bardzo apetycznie i jestem przekonana, że z pewnością tak samo smakuje. Muszę przyznać, że ja jestem wielką fanką łososia i mogę go zjadać w każdej postaci. Dlatego jak odkryłam stronę z przepisami https://mowisalmon.pl/przepisy/ to teraz bardzo chętnie tam zaglądam.
OdpowiedzUsuń