wtorek, 18 sierpnia 2015

Sernik twix

Sernik oreo cieszył się dużym zainteresowaniem. Przyszedł czas na sernik z batonikami twix, karmelem i płatkami migdałów. Pyszny :)


SKŁADNIKI:

Spód
  • 250 g herbatników pełnoziarnistych 
  • 50 g masła 
  • 2 łyżki mleka 
Masa serowa:
  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 500 g serka mascarpone 
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • cukier waniliowy 
  • 2 opakowania batonów twix
Dodatkowo:
  • 3 łyżki kajmaku w puszce
  • 1 łyżka mleka 
  • 100 gr płatków migdałów

Rozkruszamy dokładnie wszystkie ciastka (można użyć do tego blendera). Rozpuszczone masło i mleko mieszamy z ciastkami. Ugniatamy spód ciasteczkowy w okrągłej formie o wymiarach 21 lub 20 cm. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie w 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny (musi być dobrze wymieszane i bez gródek) i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia co jakiś czas mieszając. Ubijamy śmietanę 30% z cukrem pudrem i cukrem waniliowy na najwyższych obrotach przez 4 minuty. Zmniejszamy obroty i dodajemy serki mascarpone. Powoli wlewamy rozpuszczoną żelatynę (nie może być gorąca). Przestajemy ubijać masę mikserem. Dodajemy pokrojone batony twix i mieszamy wszystko łyżką. Wylewamy serową masę na spód ciasteczkowy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie mieszamy 3 łyżki masy kajmakowej z mlekiem i nakładamy na wierzch masy serowej i rozprowadzamy łyżką. Dekorujemy płatkami migdałów. 





8 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie!
    Chciałabym się tylko dowiedzieć, jaką średnicę miała blaszka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blacha miała średnicę 24 cm, ale spokojnie można użyć o 2-3 cm mniejszej :) Im mniejsza blacha tym wyższe ciasto. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Naprawdę tu ma być tylko 50 g masła na 250 g herbatników? Mnie spód w ogóle się nie związał, był w całkowitej rozsypce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a zostało dodane mleko? Można zwiększyć ilość masła do 75 gram lub dodać odrobinę więcej mleka. Spód powinien być kruchy, nie może być bardzo zbity bo później ciężko się go kroi.

      Usuń
    2. Zrobiłam wszystko jak w przepisie, trzymałam się proporcji jak zawsze, kiedy robię ciasto po raz pierwszy. Spróbuje jeszcze raz przy jakiejś okazji, ale chyba będzie trzeba ten spód zastąpić czymś innym, bo reszta jest super :)

      Usuń
    3. To następnym razem proszę zwiększyć ilość masła. Nie zmieni to smaku sernika, a spód będzie bardziej zwarty. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Czy sernik wyjdzie jeśli zamiast mascarpone dam ser z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie polecam zmieniać go na ser z wiaderka. Sernik będzie mniej zwarty. Na pewno należałoby zwiększyć ilość żelatyny do 4 łyżeczek i dodać więcej cukru.

      Usuń