Jeszcze jeden przepis na chłodnik, tym razem z botwinki. Idealny na upały. Podawany z jajkiem ugotowanym na twardo i z duża ilością koperku i szczypiorku.
SKŁADNIKI:
- pęczek botwinki
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- litr wody
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 3 ogórki gruntowe
- pęczek rzodkiewki
- 400 ml jogurtu naturalnego
- cebula
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
Botwinkę myjemy pod zimną wodą, liście siekamy, małe buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy litrem wody. Gotujemy do momentu aż buraki będą miękkie (około 15 minut). W trakcie gotowania dodajemy sok z cytryny i cukier oraz pieprz, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Obieramy ogórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, kroimy drobno rzodkiewkę i siekamy cebulę. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy ostudzony wywar z botwinki*, jogurt naturalny i posiekany koperek i szczypiorek. Schładzamy całość w lodówce. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.
* razem z liśćmi botwinki i buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz