poniedziałek, 27 stycznia 2014

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

W grudniu tamtego roku postanowiliśmy z moją połówką wyjechać do Poznania. Część tradycyjnej kuchni tego miasta opiera się na ziemniakach. Typową potrawę, jaką jest pyra z gzikiem - ziemniak gotowany w mundurku podany z serem twarogowym i odpowiednio doprawiony, udało nam się spróbować w słynnym w Poznaniu Pyra Barze. Tam też pierwszy raz jadłam taką zapiekankę, która pozytywnie mnie zaskoczyła, więc postanowiłam zrobić ją w domu. Odwiedziliśmy również bardzo klimatyczną restaurację Chatkę Babuni, gdzie jedliśmy plyndze, czyli placki ziemniaczane oraz szare kluchy z zasmażaną kapustą.




SKŁADNIKI:
  • 450g mięsa mielonego
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego 
  • 1 kg ziemniaków
  • pół puszki kukurydzy 
  • 2 średnie cebule
  • 2 kulki mozzarelli  
  • pieprz
  • sól 
  • oliwa
  • czosnek 2 ząbki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • pół łyżeczki cukru
  • kilka listków świeżej bazylii

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w całości w osolonej wodzie. Dokładnego czasu gotowania nie mogę podać, bo wszystko zależy od wielkości ziemniaków, rodzaju itd. Orientacyjny czas gotowania to 20-25 minut na średnim ogniu (ziemniaki nie mogą być rozgotowane, bo nie będzie można ich kroić). W tym czasie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy mięso mielone i przeciśnięty czosnek. Gdy mięso się podsmaży dodajemy przecież pomidorowy, majeranek, bazylię, cukier, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie.

Gdy ziemniaki się ugotują wyjmujemy je delikatnie z wody i zostawiamy do wystygnięcia.  W naczyniu układamy ziemniaki pokrojone w niezbyt cienkie talarki.
Nakładamy warstwę z mięsa mielonego z sosem. Posypujemy kukurydzą z puszki i kładziemy na wierzch pokrojoną mozzarelle. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. 











1 komentarz: