Makaron spaghetti z wędzonym łososiem w sosie śmietanowym. Jest to danie dla miłośników delikatnych smaków i tych którzy lubią prostotę.
- makaron 200 g
- wędzony łosoś 150 g albo więcej
- 330 ml śmietany 30%
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 żółtka
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- pieprz
- sól
- łyżka ziół prowansalskich
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. W tym czasie makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy, ale nie przelewamy wodą. Roztrzepujemy widelcem żółtka i wlewamy do żółtek śmietankę. Dodajemy starty czosnek, pieprz sól i zioła prowansalskie. Następnie dodajemy pokrojonego w większe kawałki łososia (łosoś jest bardzo delikatny więc podczas smażenia większość się rozpadnie) Dokładnie mieszamy i wylewamy na patelnię na około 5 minut do podgrzania. Do sosu wrzucamy makaron, dokładnie mieszamy całość. Posypujemy pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz