Spód tarty:
- 200 g mąki
- 200 g masła
- 3 łyżki mleka
- szczypta soli
- łyżka cukru
- jajko
Frużelina brzoskwiniowa:
- puszka brzoskwiń
- kieliszek spirytusu lub wódki
- sok z połówki cytryny
- cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Mąkę, masło, mleko, sól, cukier i jajko mieszamy w misce i ugniatamy zwarte ciasto. Jeżeli będzie się bardzo lepić to dosypujemy trochę mąki. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na minimum 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Po 15 minutach smarujemy blachę na tartę masłem, wałkujemy ciasto i przekładamy na blachę. Nadmiar ciasta usuwamy i odkładamy do lodówki bo będzie potrzebny do zrobienia pasków na cieście. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Okrywamy wierzch tarty folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut.
Kroimy brzoskwinie w kostkę. Przekładamy do garnka. Dolewamy soku z puszki po brzoskwiniach tak, żeby sok był trochę ponad brzoskwinie. Dodajemy wódkę, sok z cytryny, cukier waniliowy i zwykły oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko mieszamy i stawiamy na mały gaz do zagotowania, cały czas mieszając. Masa powinna zgęstnieć. Wykładamy ją na upieczoną tartę. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy paski, które umieszczamy na masie z brzoskwiń. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz