sobota, 25 kwietnia 2015

Tarta brzoskwiniowa

Prosty i szybki przepis na tartę z brzoskwiniami idealny na sobotnie popołudnie przy kawie.


Spód tarty: 
  • 200 g mąki 
  • 200 g masła 
  • 3 łyżki mleka 
  • szczypta soli
  • łyżka cukru 
  • jajko 
Frużelina brzoskwiniowa:
  • puszka brzoskwiń 
  • kieliszek spirytusu lub wódki 
  • sok z połówki cytryny 
  • cukier waniliowy 
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 

Mąkę, masło, mleko, sól, cukier i jajko mieszamy w misce i ugniatamy zwarte ciasto. Jeżeli będzie się bardzo lepić to dosypujemy trochę mąki. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na minimum 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Po 15 minutach smarujemy blachę na tartę masłem, wałkujemy ciasto i przekładamy na blachę. Nadmiar ciasta usuwamy i odkładamy do lodówki bo będzie potrzebny do zrobienia pasków na cieście. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Okrywamy wierzch tarty folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut. 
Kroimy brzoskwinie w kostkę. Przekładamy do garnka. Dolewamy soku z puszki po brzoskwiniach tak, żeby sok był trochę ponad brzoskwinie. Dodajemy wódkę, sok z cytryny, cukier waniliowy i zwykły oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko mieszamy i stawiamy na mały gaz do zagotowania, cały czas mieszając. Masa powinna zgęstnieć. Wykładamy ją na upieczoną tartę. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy paski, które umieszczamy na masie z brzoskwiń. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz