Danie nie wymagające spędzania czasu w kuchni na długotrwałych przygotowaniach. Aromatyczny kurczak w towarzystwie warzyw będzie idealnym przepisem na udany obiad.
SKŁADNIKI:
- 1 kg udek i skrzydełek z kurczaka
- 2 pomidory
- cebula biała
- cebula czerwona
- 4 duże ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
Sos:
- 2 duże łyżki musztardy dijon
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki śmietany 12 %
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- świeży rozmaryn
- tymianek
- majeranek
- przyprawa do kurczaka
- pieprz czarny w ziarenkach
Musztardę, miód, śmietanę oraz sól i pieprz mieszamy w misce. Wkładamy do powstałej marynaty kawałki kurczaka i odstawiamy do lodówki. Pomidory,cebulę, ziemniaki i czosnek kroimy. Wyjmujemy marynatę z kurczakiem z lodówki. Układamy kawałki kurczaka na blasze, dorzucamy pokrojone warzywa, oblewamy całość pozostałością sosu. Układamy rozmaryn, posypujemy tymiankiem, majerankiem, odrobiną przyprawy do kurczaka i pieprzem w ziarenkach. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200-220 stopni na około 40 minut, przykrywając całość folią aluminiową przez pierwsze 20 minut pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz