piątek, 8 maja 2015

Kurczak w sosie musztardowo-miodowym

Danie nie wymagające spędzania czasu w kuchni na długotrwałych przygotowaniach. Aromatyczny kurczak w towarzystwie warzyw będzie idealnym przepisem na udany obiad. 


SKŁADNIKI:
  • 1 kg udek i skrzydełek z kurczaka
  • 2 pomidory 
  • cebula biała
  • cebula czerwona
  • 4 duże ziemniaki 
  • 3 ząbki czosnku 
Sos:
  • 2 duże łyżki musztardy dijon 
  • 2 łyżki miodu 
  • 3 łyżki śmietany 12 %
  • sól 
  • pieprz
Dodatkowo:
  • świeży rozmaryn 
  • tymianek 
  • majeranek 
  • przyprawa do kurczaka 
  • pieprz czarny w ziarenkach

Musztardę, miód, śmietanę oraz sól i pieprz mieszamy w misce. Wkładamy do powstałej marynaty kawałki kurczaka i odstawiamy do lodówki. Pomidory,cebulę, ziemniaki i czosnek kroimy. Wyjmujemy marynatę z kurczakiem z lodówki. Układamy kawałki kurczaka na blasze, dorzucamy pokrojone warzywa, oblewamy całość pozostałością sosu. Układamy rozmaryn, posypujemy tymiankiem, majerankiem, odrobiną przyprawy do kurczaka i pieprzem w ziarenkach. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200-220 stopni na około 40 minut, przykrywając całość folią aluminiową przez pierwsze 20 minut pieczenia. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz