wtorek, 12 maja 2015

Kruche ciastka z migdałami

Przepis na kruche, pyszne ciasteczka przekładane kajmakiem i obsypane płatkami migdałów. Większość składników na spód ciasteczek mamy zazwyczaj w domu, niestety na ich przygotowanie potrzebne są aż dwie paczki płatków migdałów, które do najtańszych bakalii nie należą. Zachęcam jednak do ich przygotowania bo są idealne do kawy czy herbatki. Z tej porcji powinno wyjść około 25 sztuk dużych ciastek. Związane wstążeczką mogą być słodkim prezentem. 


SKŁADNIKI:
  • 200 g mąki 
  • 150 g masła 
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • jajko 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy 
  • puszka kajmaku
  • 2 paczki płatków migdałów 
Mąkę, zimne masło, mleko, sól, cukier, jajko, proszek do pieczenia oraz dwie krople olejku migdałowego mieszamy razem wyrabiając gładkie ciasto. Odmierzamy odpowiednią ilość papieru do pieczenia tak aby zmieścił się w formie do pieczenia. Ciasto wałkujemy cienko bezpośrednio na papierze do pieczenia i wykrawamy kółka. Resztę ciasta usuwamy.* Czynność tą powtarzamy do zużycia całej ilości ciasta. Wstawiamy ciastka do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 12-15 minut. Należy ciągle doglądać ciastek żeby się nie przypaliły. Po wystudzeniu smarujemy kajmakiem i obsypujemy migdałami. Przechowujemy w lodówce przez około 24 godziny, wtedy nabiorą smaku. 








* Rozwałkowywanie ciasta na ciastka na papierze do pieczenia to patent, który ostatnio wymyśliłam robiąc ich 320 sztuk. Dzięki temu nie musimy przenosić wykrojonych okręgów na blachę co przy bardzo lepkim cieście może spowodować zdeformowanie ciastek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz