Bywa czasem, że mamy ochotę na zjedzenie dania typu fast food. Nie jestem raczej zagorzałym fanem tego typu "żarcia", ale też nie jestem jego przeciwnikiem. Wszystko oczywiście z umiarem. Domowy hamburger z wołowiny, świeża bułka i warzywa to dobre połączenie, które zastąpi nam fast food-owe jedzenie. Z podanych składników wychodzą 4 hamburgery.
Hamburgery:
- 500 g wołowiny *
- mała cebula
- kieliszek wody
- jajko
- pieprz
- sól
- zioła prowansalskie
- oliwa
- miks sałat
- świeży pomidor
- mozzarella
- 4 jajka
- łyżka masła
- majonez
- cebula czerwona
- patyczki do szaszłyków
- 4 bułki
Mięso mielone mieszamy z kieliszkiem wody, surowym jajkiem, posiekaną cebulą i wyrabiamy do połączenia składników. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku. Na patelni rozgrzewamy oliwę i formujemy 4 nie za grube kotlety odpowiednie do wielkość bułki. Smażymy po około 5-6 minut z każdej strony. Następnie smażymy 4 jajka na patelni, możemy przebić żółtko żeby podczas jedzenia hamburgera się nie rozlało. Bułki należy rozkroić, posmarować majonezem, na to położyć sałatę, jajko sadzone, kotleta wołowego, mozzarelle, pomidora pokrojonego w plastry i cebulę. Hamburgery przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 8-10 minut.
* Jeżeli mamy trochę więcej czasu i maszynę do mielenia mięsa to proponuje kupić mięsko w całości, jeżeli nie to można kupić mieloną wołowinę w sprawdzonym sklepie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz