czwartek, 14 maja 2015

Domowy hamburger

Bywa czasem, że mamy ochotę na zjedzenie dania typu fast food. Nie jestem raczej zagorzałym fanem tego typu "żarcia", ale też nie jestem jego przeciwnikiem. Wszystko oczywiście z umiarem. Domowy hamburger z wołowiny, świeża bułka i warzywa to dobre połączenie, które zastąpi nam fast food-owe jedzenie. Z podanych składników wychodzą 4 hamburgery. 


SKŁADNIKI:

Hamburgery:
  • 500 g wołowiny *
  • mała cebula
  • kieliszek wody 
  • jajko 
  • pieprz 
  • sól 
  • zioła prowansalskie
  • oliwa
Dodatkowo:
  • miks sałat
  • świeży pomidor
  • mozzarella 
  • 4 jajka
  • łyżka masła 
  • majonez
  • cebula czerwona 
  • patyczki do szaszłyków 
  • 4 bułki 


Mięso mielone mieszamy z kieliszkiem wody, surowym jajkiem, posiekaną cebulą i wyrabiamy do połączenia składników. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku. Na patelni rozgrzewamy oliwę i formujemy 4 nie za grube kotlety odpowiednie do wielkość bułki. Smażymy po około 5-6 minut z każdej strony. Następnie smażymy 4 jajka na patelni, możemy przebić żółtko żeby podczas jedzenia hamburgera się nie rozlało. Bułki należy rozkroić, posmarować majonezem, na to położyć sałatę, jajko sadzone, kotleta wołowego, mozzarelle, pomidora pokrojonego w plastry i cebulę. Hamburgery przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 8-10 minut. 









* Jeżeli mamy trochę więcej czasu i maszynę do mielenia mięsa to proponuje kupić mięsko w całości, jeżeli nie to można kupić mieloną wołowinę w sprawdzonym sklepie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz