Sezon na szparagi niestety jest bardzo krótki. Warto go wykorzystać i zrobić chociaż jedną potrawę ze szparagami. Przepisów jest wiele. Mój pomysł na szparagi to połączenie go z łososiem.
SKŁADNIKI:
Ciasto naleśnikowe:
2 jajka
szklanka mąki
szklanka mleka
1/3 szklanki wody
łyżeczka proszku
2 łyżki oleju
szczypta soli
Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
pęczek koperku
pęczek szparagów
wędzony łosoś 150 g
mozzarella
około 8 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
Miksujemy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Rozgrzewamy patelnie i wlewamy odrobinę oleju. Smażymy cienkie naleśniki na małym gazie.
Szparagi myjemy i odcinamy łykowate końcówki. Gotujemy około 12 minut w osolonej wodzie. Szparagi mają być al dente, nie mogą się rozpadać. Nakładamy na naleśnika kilka szparagów, plaster łososia, plaster mozzarelli i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory suszone. Składamy naleśniki i zabezpieczamy wykałaczką żeby się nie rozpadły. Układamy w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 10 minut. Podajemy z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz