Przepis na ciasto rafaello bez pieczenia. Łatwe w przygotowaniu. Smakiem bardzo przypomina oryginalne kokosowe pralinki. Wersja z domowym kremem budyniowym na herbatnikach.
SKŁADNIKI:
Na krem budyniowy:
- 0,75 litra mleka (więcej niż 0,5 %)
- 2 duże żółtka (bądź 3 małe)
- szklanka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 opakowania cukru waniliowego
- kostka masła
- 200 g wiórek kokosowych
- 5 łyżek likieru malibu
- 1 łyżka wódki
- 500 g herbatników (u mnie 2 duże paczki po 250 g
- garść migdałów (zalanych wrzątkiem, aby zdjąć skórę)
Z 0,75 litra mleka odlewamy szklankę. Resztę gotujemy ze szklanką cukru i 2 opakowaniami cukru waniliowego. W misce roztrzepujemy widelcem żółtka, dodajemy odlane mleko, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Mieszamy aż do momentu uzyskania gładkiej, bez grudek, masy. Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i dodajemy masę jajeczną. Energicznie mieszamy budyń aż mocno zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło miksujemy na gładką masę i dodajemy po łyżeczce zimny budyń. Wsypujemy wiórki kokosowe (zostawiając 50 g do posypania) oraz wlewamy alkohol. Na dno blachy wykładamy herbatniki*. Przekładamy kremem budyniowym.** Posypujemy ostatnią warstwę kremu wiórkami kokosowymi i migdałami.
** U mnie z 500 g herbatników wyszła kolejno: warstwa herbatników, kremu, herbatników, kremu, herbatników, kremu.
Wygląda niesamowicie i pewnie też tak smakuje! Zrobię w święta! super strona, oby tak dalej!
OdpowiedzUsuńSerdecznie Polecam :) Proszę dać znać jak wyszło.
UsuńPróbowałam, polecam, CHCĘ JESZCZE :D
OdpowiedzUsuń