Przepis na pizze na cienkim cieście. Oczywiście składniki na wierzch pizzy każdy może dobrać pod swój gust.
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 4 duże łyżki mąki pszennej tortowej (do zaczynu)
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- szklanka ciepłej wody
- 50 g drożdży
- 2 łyżki oliwy
Na sos pomidorowy domowej roboty:
- szklanka passaty pomidorowej
- po łyżeczce oregano, majeranku
- starty ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Na wierzch ciasta:
- 2 opakowania mozzarelli
- garść pomidorków koktajlowych
- szynka, najlepiej parmeńska (prosciutto) albo szwarcwaldzka szynka wędzona
- garść rukoli
Do miski wrzucamy rozkruszone drożdże, ucieramy z solą i połową łyżeczki cukru. Wlewamy szklankę ciepłej, ale nie gorącej wody oraz 4 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy żeby nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do 300 g mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, oliwę i zagniatamy ciasto przez kilkanaście minut aż będzie lekkie, gładkie i będzie odklejać się od rąk. Wyrobione ciasto znowu odkładamy na 15 minut. Po tym czasie zagniatamy ciasto raz jeszcze i wałkujemy na cienki placek i wykładamy na blaszce wysmarowanej oliwą lub na papierze do pieczenia (zostawiając boki pizzy trochę grubsze).
Składniki na sos mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie nakładamy na pizze. Z tej porcji składników wychodzą dwie większe pizze lub trzy mniejsze. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Na pizzy układamy mozzarelle pokrojoną w plastry.
Wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Po upieczeniu nakładamy rukolę, plastry szynki parmeńskiej i pomidorki koktajlowe.
Pizza zadowoli każde podniebienie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !