wtorek, 24 grudnia 2013

Pizza

Przepis na pizze na cienkim cieście. Oczywiście składniki na wierzch pizzy każdy może dobrać pod swój gust. 


SKŁADNIKI:

Na ciasto: 
  • 300 g mąki pszennej tortowej 
  • 4 duże łyżki mąki pszennej tortowej (do zaczynu) 
  • łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szklanka ciepłej wody
  • 50 g drożdży 
  • 2 łyżki oliwy
 Na sos pomidorowy domowej roboty:
  • szklanka passaty pomidorowej
  • po łyżeczce oregano, majeranku 
  • starty ząbek czosnku 
  • sól 
  • pieprz 
Na wierzch ciasta: 
  • 2 opakowania mozzarelli 
  • garść pomidorków koktajlowych
  • szynka, najlepiej parmeńska (prosciutto) albo szwarcwaldzka szynka wędzona
  • garść rukoli

Do miski wrzucamy rozkruszone drożdże, ucieramy z solą i połową łyżeczki cukru. Wlewamy szklankę ciepłej, ale nie gorącej wody oraz 4 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy żeby nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do 300 g mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, oliwę i zagniatamy ciasto przez kilkanaście minut aż będzie lekkie, gładkie i będzie odklejać się od rąk. Wyrobione ciasto znowu odkładamy na 15 minut. Po tym czasie zagniatamy ciasto raz jeszcze i wałkujemy na cienki placek i wykładamy na blaszce wysmarowanej oliwą lub na papierze do pieczenia (zostawiając boki pizzy trochę grubsze).
Składniki na sos mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie nakładamy na pizze. Z tej porcji składników wychodzą dwie większe pizze lub trzy mniejsze. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Na pizzy układamy mozzarelle pokrojoną w plastry. 
Wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Po upieczeniu nakładamy rukolę, plastry szynki parmeńskiej i pomidorki koktajlowe. 







1 komentarz: