Rurki z łososiem i kurczakiem w sosie śmietanowym, posypane żółtym serem i zapiekane w piekarniku. Kolejne danie dla tych co uwielbiają makarony.
SKŁADNIKI:
- makaron penne (rurki) około 300 g
- 150 g łososia wędzonego
- mała pierś z kurczaka (podwójna) lub połowa małej piersi z indyka
- świeży koperek
- świeża pietruszka
- 150 ml śmietany 30 %
- jajko
- 3 łyżki mleka
- sól
- pieprz
- pomidorki koktajlowe
- przyprawa do kurczaka
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- mieszanka sałat (do dekoracji)
- ser żółty 200 g
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z łyżką oleju lub oliwy. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pierś z kurczaka (bądź indyka) pokrojonej w kostkę z dodatkiem 2 łyżeczek przyprawy do kurczaka. Gdy się usmaży zestawiamy z ognia. Na małej patelni rozgrzewamy kilka kropel oliwy i podsmażamy około 4 minut łososia pokrojonego w paski (kawałki łososia powinny być dość spore ponieważ pod wpływem temperatury będą się rozpadać). Zestawiamy z ognia. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną bądź oliwą. Wrzucamy nasz ugotowany makaron, następnie kawałki kurczaka oraz łososia. Kroimy pomidorki koktajlowe na pół i układamy w naczyniu. Posypujemy odrobiną koperku.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Przygotowujemy sos śmietanowy: łączymy w misce 3 łyżki mleka, śmietankę 30 %, surowe jajko, posiekany czosnek oraz 3 duże łyżki startego sera żółtego. Doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku. Następnie zalewamy makaron sosem i wkładamy do piekarniki na 30 minut. Po około 25 minutach posypujemy resztą startego sera i pieczemy 5 minut.
Na talerzu układamy garść sałat. Na sałatę wykładamy gorące penne i dekorujemy pomidorkami, pietruszka i koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz