niedziela, 1 grudnia 2013

Penne z łososiem i kurczakiem

Rurki z łososiem i kurczakiem w sosie śmietanowym, posypane żółtym serem i zapiekane w piekarniku. Kolejne danie dla tych co uwielbiają makarony. 


SKŁADNIKI:
  • makaron penne (rurki) około 300 g 
  • 150 g łososia wędzonego
  • mała pierś z kurczaka (podwójna) lub połowa małej piersi z indyka 
  • świeży koperek
  • świeża pietruszka
  • 150 ml śmietany 30 %
  • jajko 
  • 3 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz 
  • pomidorki koktajlowe 
  • przyprawa do kurczaka
  • oliwa z oliwek 
  • 2 ząbki czosnku 
  • mieszanka sałat (do dekoracji) 
  • ser żółty 200 g

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z łyżką oleju lub oliwy. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pierś z kurczaka (bądź indyka) pokrojonej w kostkę z dodatkiem 2 łyżeczek przyprawy do kurczaka. Gdy się usmaży zestawiamy z ognia. Na małej patelni rozgrzewamy kilka kropel oliwy i podsmażamy około 4 minut łososia pokrojonego w paski (kawałki łososia powinny być dość spore ponieważ pod wpływem temperatury będą się rozpadać). Zestawiamy z ognia. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną bądź oliwą. Wrzucamy nasz ugotowany makaron, następnie kawałki kurczaka oraz łososia. Kroimy pomidorki koktajlowe na pół i układamy w naczyniu. Posypujemy odrobiną koperku. 
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Przygotowujemy sos śmietanowy: łączymy w misce 3 łyżki mleka, śmietankę 30 %, surowe jajko, posiekany czosnek oraz 3 duże łyżki startego sera żółtego. Doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku. Następnie zalewamy makaron sosem i wkładamy do piekarniki na 30 minut. Po około 25 minutach posypujemy resztą startego sera i pieczemy 5 minut.
Na talerzu układamy garść sałat. Na sałatę wykładamy gorące penne i dekorujemy pomidorkami, pietruszka i koperkiem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz