- bułka lub 2 kromki ciemnego pieczywa
- puszka ciecierzycy
- połówka cytryny
- ząbek czosnku
- łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kumin) *
- 3-4 łyżki pasty tahini **
- 5 suszonych pomidorów w zalewie
- sól
- pieprz
- Opcjonalnie: gałązka świeżej natki pietruszki, szczypta słodkiej papryki, jajko na miękko
Ciecierzycę przecedzamy, zostawiając zalewę z puszki. Wrzucamy ją do miski i dodajemy do niej 5 łyżek zalewy. Miksujemy blenderem. Dodajemy sok z cytryny, pokrojony na mniejsze kawałki ząbek czosnku, łyżeczkę kuminu, pastę tahini i około 1/3 łyżeczki soli i pieprzu. Ponownie, dokładnie blendujemy do uzyskania gładkiej pasty. Hummus rozdzielamy do dwóch miseczek. Jeden, posypujemy szczyptą kuminu i świeżą pietruszką. Do drugiej miski wrzucamy suszone pomidory, blendujemy i dekorujemy szczyptą papryki słodkiej.
Pasta jest od razu gotowa do jedzenia, ale najlepiej jak zostawimy ją na parę godzin w lodówce, aby smaki się wymieszały. Smarujemy pieczywo hummusem. Można dodać świeżą rukolę, pomidory, jajko na miękko.
** Pasta z prażonego sezamu, dostępna w większych marketach
Omlet z pomidorkami
- 3 jajka
- łyżeczka oleju kokosowego
- sól
- pieprz
- 2 plasterki chudej szynki
- 4 pomidorki koktajlowe
- szczypiorek
Na patelni rozpuszczamy olej. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Wylewamy masę jajeczną na patelnię. Zmniejszamy ogień do minimum. Kroimy szynkę na mniejsze kawałki, a pomidorki na pół i układamy na omlecie. Czekamy, aż góra się zetnie. Zdejmujemy z patelni i posypujemy świeżym szczypiorkiem.
Koktajl bananowo-malinowy
- duża garść malin
- szklanka mleka
- pół banana
- łyżeczka miodu
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Miksujemy chwilę do połączenia.
Jajko zapiekane w awokado
- duże dojrzałe awokado
- 2 małe jajka
- sól
- pieprz
- 1/4 małej czerwonej papryki
- 2 plasterki chudej szynki
- pół małej cebulki
- szczypiorek
Piekarnik nagrzewany do 200 stopni. Awokado myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Jeżeli pestka jest malutka to wydrążamy łyżką trochę większy otwór. Układamy awokado stabilnie w naczyniu żaroodpornym*. Posypujemy odrobiną soli i pieprzu Wbijamy po 1 jajku. Trochę białka pewnie się wyleje. Posypujemy posiekaną papryką, cebulą i kawałkami szynki. Wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, posypujemy szczypiorkiem.
* żeby awokado się nie przewracało, użyłam zwiniętej folii aluminiowej
Domowe musli tropikalne
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki płatków orkiszowych
- pół szklanki całych migdałów
- szklanka otrębów pszennych
- szklanka żurawiny suszonej
- 200 g miksu z suszonych owoców tropikalnych
- 2 szklanki pszenicy miodowej
- szklanka suszonej moreli
- szklanka suszonych jabłek
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- czubata łyżeczka cynamonu
Z podanych składników wychodzą 4 duże słoiki domowego musli. Ilość tą można zmniejszyć. Ja gdy je przygotowuję, robię właśnie z tej porcji i mam spokój na kilka tygodni. Oczywiście przepis możemy dowolnie modyfikować dodając np. zamiast owoców, kawałki czekolady gorzkiej i orzechy włoskie.
Płatki owsiane, migdały i płatki orkiszowe wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Morele, owoce tropikalne i jabłka suszone kroimy na mniejsze kawałki. Po wystudzeniu płatków dodajemy resztę suchych składników i owoców. Mieszamy i zamykamy w szczelnych słoikach. Podajemy z mlekiem lub jogurtem.
Podoba mi się szczególnie ten hummus. Muszę w końcu spróbować zrobić go w domu :)
OdpowiedzUsuń