Dzisiaj przepis na domowy makaron tagliatelle z wołowiną, szparagami i pomidorkami koktajlowymi w sosie śmietanowym z parmezanem. Porcja dla około 4 osób.
SKŁADNIKI:
Ciasto na makaron:
- około 200 g mąki pszennej
- 2 duże jajka
- pół łyżeczki soli
- łyżka oleju
- *ewentualnie odrobina letniej wody gdy ciasto jest zbyt luźne
Reszta składników:
- 200-250 g wołowiny dobrej do smażenia
- 4 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka oleju kokosowego albo oleju rzepakowego
- mały pęczek szparagów
- garść pomidorków koktajlowych
- szklanka śmietanki 30 %
- żółtko
- płaska łyżka majeranku
- pęczek pietruszki
- 4 łyżki startego parmezanu
- sól
- pieprz
Mąkę na makaron przesiewamy przez sito. Na blacie lub stolnicy w mące robimy wgłębienie i wbijamy jajka, dodajemy sól i olej. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Jeżeli nie będzie zwarte, dodajemy kilka łyżek letniej przegotowanej wody. Następnie ciasto należy bardzo dokładnie i cieniutko rozwałkować. Pozostawiamy rozwałkowane ciasto do wyschnięcia na około 10 minut. Po tym czasie kroimy ciasto na paski o szerokości 1-2 cm.
Wołowinę kroimy na cienkie paski. Wrzucamy do miski. Dodajemy sos sojowy. Odstawiamy na bok (nie wkładamy do lodówki). Szparagi płuczemy. Gotujemy wodę w garnku z dodatkiem soli. Do wrzącej wody wrzucamy szparagi. Gotujemy 8-12 minut w zależności od grubości. Po ugotowaniu wyjmujemy, przelewamy zimną wodą i kroimy na mniejsze kawałki. Odstawiamy. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. W garnuszki mieszamy śmietanę 30%, żółtko, łyżeczkę soli i pieprzu oraz 2 łyżki parmezanu.
W dużym garnku gotujemy wodę z solą. Wrzucamy wcześniej przygotowany makaron. Gotujemy dwie minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy wołowinę z sosem sojowym i chwilę smażymy na mocnym ogniu do zamknięcia się włókien. Po tym czasie zmniejszamy ogień, dodajemy ugotowane kawałki szparagów i pomidorki koktajlowe. Dorzucamy makaron, zalewamy wszystko sosem śmietanowym, dodajemy majeranek i mieszamy od czasu do czasu, aż wszystko się podgrzeje, a sos zgęstnieje. Próbujemy i dodajemy soli i pieprzu do smaku.
Rozkładamy makaron na talerze. Posypujemy pozostałym parmezanem i natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz