Ubolewam nad tym, że zdjęcia nie oddają tego jak te placuszki ładnie wyglądały i przede wszystkim jakie były pyszne. Polecam skorzystać z tego przepisu póki cena cukinii za kilogram nie przekracza 3 zł, ponieważ w okresie zimowym za moje ulubione warzywo trzeba zapłacić nawet 17 zł za kilogram.
SKŁADNIKI:
- 2 cukinie
- 4 łyżki mleka
- 5 dużych łyżek mąki
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- cebula
- olej
Dodatki
- 100 g łososia wędzonego
- 5 łyżek śmietany 18 %
- świeża pietruszka
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach do miski. Dodajemy jajka, mleko, mąkę, posiekaną w drobno cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Na małym ogniu smażymy placuszki dowolnej wielkości. Smażymy około 4-5 minut na złoty kolor z każdej strony. Wykładamy placki na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Układamy na talerzu, nakładamy łyżkę śmietany i wędzonego łososia, posypujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz