środa, 9 września 2015

Placki z cukinii

Ubolewam nad tym, że zdjęcia nie oddają tego jak te placuszki ładnie wyglądały i przede wszystkim jakie były pyszne. Polecam skorzystać z tego przepisu póki cena cukinii za kilogram nie przekracza 3 zł, ponieważ w okresie zimowym za moje ulubione warzywo trzeba zapłacić nawet 17 zł za kilogram. 


SKŁADNIKI:
  • 2 cukinie 
  • 4 łyżki mleka
  • 5 dużych łyżek mąki
  • 2 jajka 
  • sól 
  • pieprz
  • cebula 
  • olej 

Dodatki 
  • 100 g łososia wędzonego 
  • 5 łyżek śmietany 18 %
  • świeża pietruszka 

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach do miski. Dodajemy jajka, mleko, mąkę, posiekaną w drobno cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Na małym ogniu smażymy placuszki dowolnej wielkości. Smażymy około 4-5 minut na złoty kolor z każdej strony. Wykładamy placki na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Układamy na talerzu, nakładamy łyżkę śmietany i wędzonego łososia, posypujemy natką pietruszki. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz