Bardzo mocno czekoladowe, płaskie, kwadratowe, miękkie w środku i z chrupiącą skórką... pyszne, takie jakie powinno być brownie. Podczas pieczenia tego ciasto cały dom przenika zapachem czekolady. Nie jest suche, a w przygotowaniu naprawdę nie ma nic trudnego. Nie da się go zepsuć.
SKŁADNIKI:
- 200 g masła
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady *
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- świeża mięta
- maliny
- sos czekoladowy
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ustawiamy miskę metalową lub szklaną na garnku z gotującą się wodą, tak aby woda nie dotykała miski. Wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło i połamane czekolady. Mieszamy wszystko do połączenia i roztopienia składników. Odstawiany na kilka minut do wystygnięcia. W drugiej misce ubijamy całe jajka z cukrem, cukrem waniliowym, solą, proszkiem do pieczenia, na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę i ponownie miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy roztopioną czekoladę z masłem (nie może być gorąca) i mieszamy całość. Wykładamy blachę do pieczenia papierem i wylewamy masę czekoladową. Pieczemy około 25-30 minut. Po upieczeniu, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kroimy na kwadraty, podajemy z malinami, sosem czekoladowym, miętą lub lodami waniliowymi.
* Czekolada powinna być dobrej jakości, czyli zawierać dużą procentowo ilość kakao.
Nieźle https://google.pl
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne, ale myślę że przydałoby się jedno jajko wiecej 😉
OdpowiedzUsuńPrzepis na pyszne ciasto sprawiające, że dzień w pracy staje się milszy <3
OdpowiedzUsuńBardzo polecam ten przepis ☺️ brownie przepyszne 💗
OdpowiedzUsuń