środa, 9 września 2015

Brownie

Bardzo mocno czekoladowe, płaskie, kwadratowe, miękkie w środku i z chrupiącą skórką... pyszne, takie jakie powinno być brownie. Podczas pieczenia tego ciasto cały dom przenika zapachem czekolady. Nie jest suche, a w przygotowaniu naprawdę nie ma nic trudnego. Nie da się go zepsuć. 


SKŁADNIKI:
  • 200 g masła 
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady *
  • 4 jajka 
  • 1,5 szklanki cukru 
  • cukier waniliowy 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli 

Dodatkowo:
  • świeża mięta
  • maliny 
  • sos czekoladowy 

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ustawiamy miskę metalową lub szklaną na garnku z gotującą się wodą, tak aby woda nie dotykała miski. Wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło i połamane czekolady. Mieszamy wszystko do połączenia i roztopienia składników. Odstawiany na kilka minut do wystygnięcia. W drugiej misce ubijamy całe jajka z cukrem, cukrem waniliowym, solą, proszkiem do pieczenia, na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę i ponownie miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy roztopioną czekoladę z masłem (nie może być gorąca) i mieszamy całość. Wykładamy blachę do pieczenia papierem i wylewamy masę czekoladową. Pieczemy około 25-30 minut. Po upieczeniu, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kroimy na kwadraty, podajemy z malinami, sosem czekoladowym, miętą lub lodami waniliowymi. 




* Czekolada powinna być dobrej jakości, czyli zawierać dużą procentowo ilość kakao. 

1 komentarz: