Wszystkim znana włoska przystawka. Może przyda się na jutrzejsze, leniwe, niedzielne śniadanie. Idealny dodatek do sałatek.
SKŁADNIKI:
- 2 bułki/ 4 kromki chleba/ bagietka/ 2 ciabatty
- 2 pomidory malinowe
- oliwa z oliwek
- 2 małe ząbki czosnku
- świeże listki tymianku
- świeże listki bazylii
- kulka mozzarelli
- sól
- pieprz
- suszone zioła prowansalskie
Przygotowujemy pieczywo na papierze do pieczenia. Nagrzewany piekarnik do 220 stopni. W tym czasie skrapiamy oliwą pieczywo. Nakładamy odrobinę posiekanego czosnku (jeśli nie przepadamy intensywnością czosnku, zamiast go siekać, możemy natrzeć nim pieczywo). Następnie układamy pokrojone w kostkę pomidory, i pokrojoną w plastry mozzarelle. Posypujemy ziołami suszonymi, solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika na 7-8 minut. Po tym czasie posypujemy posiekanymi świeżymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz