piątek, 10 października 2014

Pierogi z jagodami

Przepis na pierogi z jagodami. Co prawda lato się skończyło, ale u mnie jagody są zamrażane w dużej ilości aby można było się nimi cieszyć przez cały rok. 


Na ciasto 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko 
  • 1/2 szklanki ciepłej wody 
  • łyżka oliwy 
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru 

Nadzienie
  • szklanka świeżych albo mrożonych jagód
  • 3 łyżki cukru pudru 

Jagody płuczemy i starannie odcedzamy. Jeśli używamy jagód mrożonych to wyjmujemy je zaraz przed nadziewaniem żeby zbyt wcześnie nie puściły soku bo będzie problem z ich lepieniem. Mieszamy jagody z cukrem pudrem.
 Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i dokładnie wyrabiamy ok.10 minut. Wałkujemy ciasto, podsypując mąką żeby się nie kleiło do blatu. Wycinamy szklanką z ciasta okrągłe placki na które nakładamy po łyżeczce jagód w cukrze, zlepiamy i przyciskamy brzegi widelcem.  Wrzucamy po kilka sztuk pierogów do wrzącej wody z dodatkiem oliwy i gotujemy około 2 minuty. Podajemy ze śmietaną i cukrem pudrem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz