Przepis na pierogi z jagodami. Co prawda lato się skończyło, ale u mnie jagody są zamrażane w dużej ilości aby można było się nimi cieszyć przez cały rok.
Na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- łyżka oliwy
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
Nadzienie
- szklanka świeżych albo mrożonych jagód
- 3 łyżki cukru pudru
Jagody płuczemy i starannie odcedzamy. Jeśli używamy jagód mrożonych to wyjmujemy je zaraz przed nadziewaniem żeby zbyt wcześnie nie puściły soku bo będzie problem z ich lepieniem. Mieszamy jagody z cukrem pudrem.
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i dokładnie wyrabiamy ok.10 minut. Wałkujemy ciasto, podsypując mąką żeby się nie kleiło do blatu. Wycinamy szklanką z ciasta okrągłe placki na które nakładamy po łyżeczce jagód w cukrze, zlepiamy i przyciskamy brzegi widelcem. Wrzucamy po kilka sztuk pierogów do wrzącej wody z dodatkiem oliwy i gotujemy około 2 minuty. Podajemy ze śmietaną i cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz