Idzie zima, ale za nim się pojawi możemy cieszyć się skarbami jesieni. Pogoda dopisuje, więc jest jeszcze szansa na zebranie świeżych grzybów, stoiska pełne są śliwek z których można zrobić ciasto, a stoły przydrożnych sprzedawców pełne są pomarańczowych dyń. Dzisiaj przepis na rozgrzewającą zupę krem, właśnie z dyni.
SKŁADNIKI:
- 1 kg dyni
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- kawałek selera
- 2 ziemniaki
- 2 kostki rosołowe
- łyżka masła
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- mleko/śmietana
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- kwasek cytrynowy
- pestki z dyni
Dynie płuczemy, wydrążamy miękki środek i pestki, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Marchew, pietruszkę, seler oraz ziemniaki obieramy i kroimy. Wrzucamy wszystkie warzywa do garnka. Zalewamy tak żeby woda tylko przykryła warzywa (nie może być za dużo wody bo krem będzie za rzadki). Dodajemy dwie kostki rosołowe i doprowadzamy do wrzenia. Na łyżce masła smażymy cebulę. Po usmażeniu dodajemy cebulę do zupy. Kroimy czosnek i też dodajemy do zupy. Gotujemy wszystko razem około godzinę na małym ogniu. Po tym czasie blendujemy całość. Dodajemy albo 1/3 szklanki mleka jeśli krem jest gęsty, lub 5 łyżek śmietany jeśli krem jest rzadki. Doprawiamy do smaku. Po jednej płaskiej łyżeczce soli, pieprzu, papryki słodkiej i ostrej i 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i pestkami dyni uprażonymi przez 2 minuty na suchej patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz