wtorek, 14 października 2014

Krem z dyni

Idzie zima, ale za nim się pojawi możemy cieszyć się skarbami jesieni. Pogoda dopisuje, więc jest jeszcze szansa na zebranie świeżych grzybów, stoiska pełne są śliwek z których można zrobić ciasto, a stoły przydrożnych sprzedawców pełne są pomarańczowych dyń. Dzisiaj przepis na rozgrzewającą zupę krem, właśnie z dyni.  


SKŁADNIKI:
  • 1 kg dyni 
  • 2 duże marchewki 
  • 1 duża pietruszka 
  • kawałek selera 
  • 2 ziemniaki 
  • 2 kostki rosołowe
  • łyżka masła
  • cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • mleko/śmietana 
  • sól 
  • pieprz 
  • papryka słodka 
  • papryka ostra 
  • kwasek cytrynowy
  • pestki z dyni

Dynie płuczemy, wydrążamy miękki środek i pestki, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Marchew, pietruszkę, seler oraz ziemniaki obieramy i kroimy. Wrzucamy wszystkie warzywa do garnka. Zalewamy tak żeby woda tylko przykryła warzywa (nie może być za dużo wody bo krem będzie za rzadki). Dodajemy dwie kostki rosołowe i doprowadzamy do wrzenia. Na łyżce masła smażymy cebulę. Po usmażeniu dodajemy cebulę do zupy. Kroimy czosnek i też dodajemy do zupy. Gotujemy wszystko razem około godzinę na małym ogniu. Po tym czasie blendujemy całość. Dodajemy albo 1/3 szklanki mleka jeśli krem jest gęsty, lub 5 łyżek śmietany jeśli krem jest rzadki. Doprawiamy do smaku. Po jednej płaskiej łyżeczce soli, pieprzu, papryki słodkiej i ostrej i 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i pestkami dyni uprażonymi przez 2 minuty na suchej patelni. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz