Jesień ostro daje się we znaki. Właśnie na takie dni idealne są zupy krem, które w taką pogodę dobrze nas rozgrzeją. Dzisiaj przepis na krem z kalafiora. Zapraszam również do spróbowania przepisu na zupę krem z dyni. http://zsiwawkuchni.blogspot.com/2014/10/krem-z-dyni.html
SKŁADNIKI:
- średni kalafior
- mały seler
- 2 pietruszki
- 2 ziemniaki
- cebula
- łyżka masła
- 2 kostki rosołowe
- serek topiony śmietankowy 100g
- śmietana 30% szklanka
- 3 kawałki łososia
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- koper
Kalafior opłukać i podzielić na różyczki. Seler, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do garnka. Zalewamy warzywa tak, aby woda je tylko przykryła. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy cebulę. Dodajemy cebulę do zupy razem z 2 kostkami rosołowymi. Gotujemy około 1 godzinę, aż wszystkie warzywa będą miękkie, Zdejmujemy zupę z ognia. Blendujemy całość. Dodajemy serek topiony, śmietankę, sól i pieprz. Na oliwie smażymy kawałki łososia posypane solą i pieprzem. Następnie układamy je na wierzchu zupy. Dekorujemy koprem.
Jesteś niezwykle kreatywną osobą...Wszędzie wokół tylko potrawy mięsne(lubię,ale czasem ma się ochotę na coś nieznanego,coś nieschematycznego,coś wyjątkowego,a u Ciebie takie urozmaicenia,mnóstwo nowych pomysłów.W następnym tygodniu wypróbuję Twój przepis...
OdpowiedzUsuńOstatnio zrobiłem sobie krem z brokułów blenderem,potrawa prosta,ale jakie urozmaicenie dnia codziennego
Pozdrawiam i gratuluję bloga
Na mój zaproszę wszystkich,jeżeli przepisów uzbiera się 30 :)szczególnie Ciebie(znajomi chwalą mój półmisek z Saturna)
Mateusz