Jeśli jesteście już znudzeni jedzeniem zwykłych zup albo w ogóle za nimi nie przepadacie, to mam dla Was propozycje zupy krem. Proponuję robić je i podawać obie, na jednym talerzu, ponieważ świetnie się dopełniają. Krem z pomidorów jest bardzo aromatyczny, ostry i zdecydowany, a krem ze szpinaku i brokuła jest ziołowy, delikatny i kremowy.
SKŁADNIKI:
Na rosół
- 5 szklanek wody
- 2 duże marchewki
- 2 pietruszki
- mały seler
- 2 kostki rosołowe
Na krem z pomidorów:
- 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
- 2 dojrzałe pomidory
- mała czerwona papryka
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- papryka słodka w proszku
- papryka ostra w proszku
- zioła prowansalskie
- świeża bazylia
- cukier
- oliwa
- pieprz
- sól
Na krem szpinakowo brokułowy:
- pół paczki szpinaku mrożonego (około 250g)
- pół brokuła
- serek mascarpone
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- świeża bazylia
- zioła prowansalskie
- kwasek cytrynowy
- sól
- pieprz
Wlewamy wodę do garnka i wrzucamy marchewkę, pietruszkę, seler i kostki rosołowe. Gdy się zagotuje, odstawiamy na najmniejszy ogień.
Najpierw zajmujemy się kremem pomidorowym. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pomidory z puszki oraz dwa pokrojone dojrzałe pomidory.
Zdejmujemy skórę z papryki (można to zrobić obieraczką), kroimy ją na mniejsze kawałki i również wrzucamy na patelnię. Dodajemy posiekany czosnek. Wlewamy dwie wazówki rosołu. Gdy marchewka z rosołu będzie miękka wyjmujemy ją, kroimy i wrzucamy na patelnię. Przyprawiamy krem: łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, łyżka ziół prowansalskich, 4 listki bazylii. pół łyżeczki cukru, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy zupę blenderem.
Krem brokułowo szpinakowy. Z rosołu wyjmujemy pozostały seler i pietruszkę. Seler nie będzie nam potrzebny, natomiast pietruszkę drobno siekamy, a do pozostałego rosołu wrzucamy różyczki z brokuła. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy szpinak i smażymy na małym ogniu. Po tym czasie brokuł powinien być miękki więc wyjmujemy go z rosołu, kroimy i wrzucamy na patelnię. Zalewamy wszystko trzema wazówkami rosołu. Wrzucamy posiekany czosnek oraz 2 łyżki serka mascarpone. Doprawiamy: 2 łyżki ziół prowansalskich, 4 listki bazylii, odrobina kwasku cytrynowego, sól i pieprz. Całość blendujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz