wtorek, 18 marca 2014

Zupa krem

Jeśli jesteście już znudzeni jedzeniem zwykłych zup albo w ogóle za nimi nie przepadacie, to mam dla Was propozycje zupy krem. Proponuję robić je i podawać obie, na jednym talerzu, ponieważ świetnie się dopełniają. Krem z pomidorów jest bardzo aromatyczny, ostry i zdecydowany, a krem ze szpinaku i brokuła jest ziołowy, delikatny i kremowy. 



SKŁADNIKI:

Na rosół
  • 5 szklanek wody 
  • 2 duże marchewki
  • 2 pietruszki 
  • mały seler 
  • 2 kostki rosołowe 

Na krem z pomidorów:
  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
  • 2 dojrzałe pomidory
  • mała czerwona papryka
  • duża cebula 
  • 4 ząbki czosnku 
  • papryka słodka w proszku
  • papryka ostra w proszku
  • zioła prowansalskie
  • świeża bazylia
  • cukier
  • oliwa
  • pieprz
  • sól 

Na krem szpinakowo brokułowy:
  • pół paczki szpinaku mrożonego (około 250g)
  • pół brokuła
  • serek mascarpone
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • zioła prowansalskie
  • kwasek cytrynowy
  • sól
  • pieprz

Wlewamy wodę do garnka i wrzucamy marchewkę, pietruszkę, seler i kostki rosołowe. Gdy się zagotuje, odstawiamy na najmniejszy ogień. 
Najpierw zajmujemy się kremem pomidorowym. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pomidory z puszki oraz dwa pokrojone dojrzałe pomidory. 
Zdejmujemy skórę z papryki (można to zrobić obieraczką), kroimy ją na mniejsze kawałki i również wrzucamy na patelnię. Dodajemy posiekany czosnek. Wlewamy dwie wazówki rosołu. Gdy marchewka z rosołu będzie miękka wyjmujemy ją, kroimy  i wrzucamy na patelnię. Przyprawiamy krem: łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, łyżka ziół prowansalskich, 4 listki bazylii. pół łyżeczki cukru, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy zupę blenderem. 
Krem brokułowo szpinakowy. Z rosołu wyjmujemy pozostały seler i pietruszkę. Seler nie będzie nam potrzebny, natomiast pietruszkę drobno siekamy, a do pozostałego rosołu wrzucamy różyczki z brokuła. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy szpinak i smażymy na małym ogniu. Po tym czasie brokuł powinien być miękki więc wyjmujemy go z rosołu, kroimy i wrzucamy na patelnię. Zalewamy wszystko trzema wazówkami rosołu. Wrzucamy posiekany czosnek oraz 2 łyżki serka mascarpone. Doprawiamy: 2 łyżki ziół prowansalskich, 4 listki bazylii, odrobina kwasku cytrynowego, sól i pieprz. Całość blendujemy. 
Nalewamy na talerz jednocześnie, aby zupy się nie pomieszały. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz