Bardzo prosty przepis gdy dopadnie nas ochota na coś słodkiego, a nie mamy zbyt wiele czasu albo brakuje chęci na stanie przy kuchni. Połączenie ciepłego ciasta francuskiego z zimnymi lodami to związek idealny, o którym przypomniała mi niedzielna wizyta u znajomych :) Jest chyba tylu zwolenników co i przeciwników kupnego ciasta francuskiego. Ja uważam, że nie wszystko w kuchni musi być "domowej roboty" i warto od czasu do czasu sobie pomóc.
SKŁADNIKI:
- gotowe ciasto francuskie
- dżem wiśniowy
- 2 duże jabłka
- 3 łyżeczki cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- dodatkowo ulubione lody
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do miski i dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon i wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty. Nakładamy po pół łyżeczki dżemu na środek. Następnie układamy po 2, 3 kawałki jabłka i zaklejamy rogi.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika podajemy na gorąco z gałką lodów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz