środa, 5 marca 2014

Jabłka w cieście francuskim z lodami

Bardzo prosty przepis gdy dopadnie nas ochota na coś słodkiego, a nie mamy zbyt wiele czasu albo brakuje chęci na stanie przy kuchni. Połączenie ciepłego ciasta francuskiego z zimnymi lodami to związek idealny, o którym przypomniała mi niedzielna wizyta u znajomych :) Jest chyba tylu zwolenników co i przeciwników kupnego ciasta francuskiego. Ja uważam, że nie wszystko w kuchni musi być "domowej roboty" i warto od czasu do czasu sobie pomóc.  




SKŁADNIKI: 
  • gotowe ciasto francuskie
  • dżem wiśniowy
  • 2 duże jabłka 
  • 3 łyżeczki cukru 
  • cukier waniliowy 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • dodatkowo ulubione lody

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do miski i dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon i wszystko dokładnie mieszamy. 
Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty. Nakładamy po pół łyżeczki dżemu na środek. Następnie układamy po 2, 3 kawałki jabłka i zaklejamy rogi. 
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika podajemy na gorąco z gałką lodów. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz