Ravioli jest potrawą kuchni włoskiej. Są to małe nadziewane kwadratowe pierożki. Myślę, że jest to fajna alternatywa dla naszych zwykłych pierogów. Moja propozycja pierożków z nadzieniem ze szpinaku i fety jest idealna na lekką kolacje lub obiad :)
SKŁADNIKI:
Na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- łyżka oliwy
- pół łyżeczki soli
Na nadzienie:
- Szpinak (ja użyłam mrożonego 450g)
- pół kostki sera fety
- 4 ząbki czosnku
- pieprz
- bazylia
- zioła prowansalskie
- łyżka masła
- 2 małe cebule
Jeżeli korzystamy ze szpinaku mrożonego to zaczynamy od jego przygotowania. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy posiekaną cebulę. Podsmażamy 2 minuty. Dodajemy szpinak, posiekany czosnek, i przyprawy. Zostawiamy patelnie na małym ogniu aż wszystko się polączy a szpinak się całkowicie rozmrozi. Od czasu do czasu mieszamy. Szpinak smażymy tyle czasu aby woda całkowicie wyparowała. Do ostudzonego szpinaku dodajemy ser feta i mieszamy do połączenia. Możemy dodatkowo farsz doprawić, ale uważamy z solą bo feta jest bardzo słona.
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i dokładnie wyrabiamy ok.10 minut. Wałkujemy ciasto, podsypując mąką żeby sie nie kleiło do blatu. Wycinamy z ciasta długie prostokąty na które nakładamy po łyżeczce farszu i przykrywamy drugą warstwą ciasta.Wycinamy kwadraty a boki przyciskamy widelcem.
Ravioli gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy aż do momentu wypłynięcia pierożków na wierzch.
Podajemy z szałwią lub bazylią i masłem.
mmmmm pyszności!!! uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń