sobota, 1 marca 2014

Ravioli ze szpinakiem i fetą

Ravioli jest potrawą kuchni włoskiej. Są to małe nadziewane kwadratowe pierożki. Myślę, że jest to fajna alternatywa dla naszych zwykłych pierogów. Moja propozycja pierożków z nadzieniem ze szpinaku i fety jest idealna na lekką kolacje lub obiad :) 



SKŁADNIKI:

Na ciasto 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko 
  • 1/2 szklanki ciepłej wody 
  • łyżka oliwy 
  • pół łyżeczki soli 

Na nadzienie:
  • Szpinak (ja użyłam mrożonego 450g)
  • pół kostki sera fety 
  • 4 ząbki czosnku 
  • pieprz
  • bazylia 
  • zioła prowansalskie
  • łyżka masła
  • 2 małe cebule

Jeżeli korzystamy ze szpinaku mrożonego to zaczynamy od jego przygotowania. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy posiekaną cebulę. Podsmażamy 2 minuty. Dodajemy szpinak, posiekany czosnek, i przyprawy. Zostawiamy patelnie na małym ogniu aż wszystko się polączy a szpinak się całkowicie rozmrozi. Od czasu do czasu mieszamy.  Szpinak smażymy tyle czasu aby woda całkowicie wyparowała. Do ostudzonego szpinaku dodajemy ser feta i mieszamy do połączenia. Możemy dodatkowo farsz doprawić, ale uważamy z solą bo feta jest bardzo słona. 
 Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i dokładnie wyrabiamy ok.10 minut. Wałkujemy ciasto, podsypując mąką żeby sie nie kleiło do blatu. Wycinamy z ciasta długie prostokąty na które nakładamy po łyżeczce farszu i przykrywamy drugą warstwą ciasta.Wycinamy kwadraty a boki przyciskamy widelcem. 
Ravioli gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy aż do momentu wypłynięcia pierożków na wierzch. 
Podajemy z szałwią lub bazylią i masłem.




1 komentarz: