czwartek, 27 lutego 2014

Donaty

Tłusty Czwartek. W ten dzień można jeść tyle słodyczy ile się chce i nie powinno się mieć wyrzutów sumienia. Raz w roku można zaszaleć. Zachęcam do zrobienia czegoś we własnej kuchni. 

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka mleka 
  • 4 szklanki mąki pszennej 
  • 50 g drożdży świeżych 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki spirytusu 
  • 100 g masła 
  • 2 cukry waniliowe 
  • pół szklanki cukru 
  • 2 jaja
  • olej
Lukier (przepis na jeden kolor) : 
  • 5 łyżek cukru pudru 
  • 2 łyżki mleka 
  • barwnik spożywczy

Ucieramy drożdże z dwiema łyżkami cukru. Następnie dodajemy mleko (ciepłe, ale nie gorące) oraz 4 łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut aż rozczyn wyrośnie. 
Rozpuszczamy masło w rondelku i studzimy do temperatury pokojowej. Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy roztopione masło, całe jajka, cukier waniliowy i rozczyn ze szczyptą soli. Na koniec dodajemy 2 łyżki spirytusu żeby ciasto nie nasiąkało tłuszczem podczas smażenia. Wyrabiamy ciasto. Odkładamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie ciasto wałkujemy mniej więcej na grubość około 1 cm. Wycinamy kółka szklanką, a w środku małe kółko kieliszkiem. Smażymy w głębokim, mocno nagrzanym oleju, na małym ogniu do zarumienienia się z każdej strony. Wyjmujemy pączki na ręcznik papierowy. 
Jak ostygną dekorujemy je lukrem, czekoladą czy posypką.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz