Tłusty Czwartek. W ten dzień można jeść tyle słodyczy ile się chce i nie powinno się mieć wyrzutów sumienia. Raz w roku można zaszaleć. Zachęcam do zrobienia czegoś we własnej kuchni.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mleka
- 4 szklanki mąki pszennej
- 50 g drożdży świeżych
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu
- 100 g masła
- 2 cukry waniliowe
- pół szklanki cukru
- 2 jaja
- olej
Lukier (przepis na jeden kolor) :
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- barwnik spożywczy
Ucieramy drożdże z dwiema łyżkami cukru. Następnie dodajemy mleko (ciepłe, ale nie gorące) oraz 4 łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut aż rozczyn wyrośnie.
Rozpuszczamy masło w rondelku i studzimy do temperatury pokojowej. Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy roztopione masło, całe jajka, cukier waniliowy i rozczyn ze szczyptą soli. Na koniec dodajemy 2 łyżki spirytusu żeby ciasto nie nasiąkało tłuszczem podczas smażenia. Wyrabiamy ciasto. Odkładamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie ciasto wałkujemy mniej więcej na grubość około 1 cm. Wycinamy kółka szklanką, a w środku małe kółko kieliszkiem. Smażymy w głębokim, mocno nagrzanym oleju, na małym ogniu do zarumienienia się z każdej strony. Wyjmujemy pączki na ręcznik papierowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz