Makaron jest w wersji bez mięsa i owoców morza, ale w żadnym wypadku nie jest przez to uboższy w smaku. Suszone pomidory i brokuł świetnie się dopełniają.
SKŁADNIKI:
- makaron wstążki (kolorowy) 200 g
- brokuł
- pół słoiczka suszonych pomidorów w zalewie
- średnia cebula
- 300 ml śmietanki kremówki
- 2 żółtka
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki masła
- 3 ząbki czosnku
- cytryna
- pieprz
- sól
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Następnie do gotującej się wody wrzucamy różyczki brokuła. Wkrapiamy kilka kropel soku z cytryny żeby brokuł nie stracił ładnego zielonego koloru. Po ugotowaniu wyjmujemy na talerz. W garnuszku mieszamy 2 żółtka, 300 ml śmietanki kremówki, łyżeczkę ziół prowansalskich, pół łyżeczki soli i pieprzu, oraz przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę około 2 minuty. Po tym czasie wrzucamy na patelnie wcześniej ugotowany makaron, różyczki brokuła, pokrojone w paski kawałki suszonych pomidorów i podsmażamy wszystko razem około 5 minut, cały czas mieszając. Stawiamy patelnie na jak najmniejszy palnik, podsmażamy na wolnym ogniu i wlewamy powoli, cały czas mieszając, sos śmietanowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz