sobota, 21 stycznia 2017

Racuchy z jabłkami

Dobry pomysł na sobotnie lub niedzielne śniadanie, kiedy mamy trochę więcej czasu dla siebie. Puszyste lekkie, słodkie i smaczne racuchy z jabłkami. Dobrze smakują posypane cukrem pudrem, a najlepsze są z domową konfiturą. 


SKŁADNIKI:
  • jajko 
  • 4 łyżki cukru 
  • cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki mąki 
  • szklanka mleka 
  • szczypta soli 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 kwaśne jabłka
  • olej 
  • czubata łyżka cukru pudru
  • ulubiona konfitura lub dżem 

W misce ubijamy jajko z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, około 3 minuty, na najwyższych obrotach. Po tym czasie wyłączamy mikser. Dodajemy mąkę, mleko, proszek do pieczenia i sól. Miksujemy chwilę do połączenia składników. Jabłka obieramy, kroimy na plastry. Rozgrzewamy olej. Powinien pokrywać całe dno patelni. Gdy już będzie mocno rozgrzany, przykręcamy palnik na najmniejszy ogień. Maczamy w cieście każdy kawałek jabłka i układamy na patelni zachowując niewielkie odstępy. Gdy się zarumienią z jednej strony, przewracamy je na drugą. Zdejmujemy z patelni i wykładamy na ręcznik papierowy. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z konfiturą. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz