Dobry pomysł na sobotnie lub niedzielne śniadanie, kiedy mamy trochę więcej czasu dla siebie. Puszyste lekkie, słodkie i smaczne racuchy z jabłkami. Dobrze smakują posypane cukrem pudrem, a najlepsze są z domową konfiturą.
SKŁADNIKI:
- jajko
- 4 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 1,5 szklanki mąki
- szklanka mleka
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 kwaśne jabłka
- olej
- czubata łyżka cukru pudru
- ulubiona konfitura lub dżem
W misce ubijamy jajko z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, około 3 minuty, na najwyższych obrotach. Po tym czasie wyłączamy mikser. Dodajemy mąkę, mleko, proszek do pieczenia i sól. Miksujemy chwilę do połączenia składników. Jabłka obieramy, kroimy na plastry. Rozgrzewamy olej. Powinien pokrywać całe dno patelni. Gdy już będzie mocno rozgrzany, przykręcamy palnik na najmniejszy ogień. Maczamy w cieście każdy kawałek jabłka i układamy na patelni zachowując niewielkie odstępy. Gdy się zarumienią z jednej strony, przewracamy je na drugą. Zdejmujemy z patelni i wykładamy na ręcznik papierowy. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z konfiturą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz