Sycąca zupa krem o słodkawym smaku kukurydzy. Dobra na chłodny jesienny dzień. Fani kukurydzy powinni jej spróbować.
SKŁADNIKI:
- 2 puszki kukurydzy
- 3 łyżki masła
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- duża marchew
- korzeń pietruszki
- korzeń selera
- 2 ziemniaki
- 2 kostki rosołowe
- pół łyżeczki soli, pieprzu, kurkumy,
- łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 szklanki śmietany 12% albo 18%
Dodatkowo:
- pieczywo czosnkowe
- śmietana 12% albo 18%
- świeża pietruszka
- pestki dyni
Kukurydzę lekko odsączamy, trochę zalewy z puszki może zostać. Cebulkę i czosnek siekamy drobno. Marchew, seler, pietruszkę, ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy czosnek i cebulę. Mieszamy około minutę, Wrzucamy kukurydzę i chwilkę podsmażamy. Dodajemy pokrojone warzywa. Zalewamy wszystko wodą, tak aby lekko przykryła warzywa. Dodajemy 2 kostki rosołowe. Zostawiamy na około 30-45 minut na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie zestawiamy zupę z ognia i dokładnie blendujemy na krem. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i słodką papryką. Dodajemy śmietanę. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. pieczywem czosnkowym, pietruszką, śmietaną i pestkami dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz