Makaron i krewetki... kocham to połączenie. Danie bardzo kolorowe i wbrew pozorom lekkie. Pachnie pietruszką czosnkiem i pomidorkami.
SKŁADNIKI
- 300 g makaronu spaghetti
- 3 łyżki masła
- 5 ząbków czosnku
- pęczek pietruszki
- 250 g dużych mrożonych krewetek *
- cytryna
- garść pomidorków koktajlowych czerwonych
- garść pomidorków koktajlowych pomarańczowych
- 8 pomidorów suszonych z zalewy
- 4 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
- łyżka majeranku
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka pieprzu
Krewetki rozmrażamy w zimnej wodzie. Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Makaron gotujemy al dente we wrzącej osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Odstawiamy. Kroimy czosnek na plastry. Pietruszkę siekamy i odkładamy część do dekoracji. Kroimy pomidorki na połówki, a suszone pomidory na paski. Na dużej patelni, na największym ogniu, rozpuszczamy masło. Gdy będzie gorące wrzucamy czosnek i podsmażamy około 30 sekund. Dodajemy pietruszkę i wyciśnięty sok z połówki cytryny. Dorzucamy krewetki i smażymy około 2 minuty. Dodajemy pomidory świeże i suszone. Mieszamy i podgrzewamy chwilę. Na koniec dodajemy makaron i zmniejszamy ogień. Doprawiamy majerankiem, olejem z pomidorów, solą i pieprzem. Podajemy z pietruszką i plasterkami cytryny.
* Obranych z pancerzyków (tylko ogonki), podgotowane (różowe).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz