Te naleśniki są naprawdę pyszne i dość sycące. Robiłam je w wersji ze szpinakiem mrożonym i świeżym, i zdecydowanie polecam te ze świeżym. Podałam je zapiekane z mozzarella i z lekkim sosem czosnkowym.
SKŁADNIKI:
Naleśniki
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- łyżka oleju
- szczypta soli
Farsz
- łyżka masła
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g świeżego szpinaku
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 3 duże łyżki śmietany 18%
Sos
- 2 łyżki śmietany
- łyżka majonezu
- 1 starty ząbek czosnku
- sól
Mieszamy mikserem wszystkie składniki na naleśniki na najwyższych obrotach przez około 3 minuty. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i smażymy placki na średnim ogniu. Z tej porcji wychodzi około 10 sztuk. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Podsmażamy posiekaną na drobno cebulę, po czym dodajemy czosnek w plastrach i świeży umyty szpinak.* Smażymy wszystko razem przez 7 minut. Po tym czasie dodajemy sól, pieprz oraz śmietanę, i mieszamy przez kolejne 3 minuty.
Nakładamy dużą łyżkę farszu na naleśniki, zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch kładziemy pokrojoną w plastry mozzarellę. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10 minut, tak żeby rozpuścił się ser. Składniki na sos mieszamy i doprawiamy odrobiną soli. Podajemy z sosem czosnkowym,
* po usmażeniu szpinaku jego ilość sporo się zmniejszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz