Bardzo wykwintne danie, a jednocześnie jedno z łatwiejszych do przygotowania. Idealne jako dodatek do sałatek czy makaronów. Moim zdaniem najlepiej jednak smakują właśnie w wydaniu na maśle z czosnkiem i pietruszką. Dobre zarówno jako samodzielna potrawa lub jako przystawka. Najlepiej przygotować je ze świeżych krewetek.* Z podanych składników wychodzi spora porcja dla jednej osoby.
SKŁADNIKI:
- 250 g krewetek np. tygrysich **
- 2 łyżki masła
- 5 ząbków czosnku
- 1/3 kieliszka wytrawnego białego wina
- pęczek pietruszki
- sól
- pieprz
- cytryna
Krewetki świeże w całości (szare):
Myjemy w zimnej wodzie, obieramy grzbiet z pancerza. usuwamy głowę. Zostawiamy tylko ogon. Nacinamy delikatnie grzbiet do połowy i wyjmujemy ciemną żyłkę ze środka. Ponownie płuczemy. Wykładamy na ręczniki papierowe. Porządnie osuszamy.
Krewetki podgotowane zamrożone (różowe):
Krewetki pozostawiamy do całkowitego rozmrożenia. Płuczemy w zimnej wodzie. Wykładamy na ręczniki papierowe, osuszamy.
Na najmniejszym palniku, na dużym ogniu na patelni, roztapiamy masło. Dodajemy czosnek posiekany na plastry. Dodajemy osuszone krewetki i podsmażamy przez około 2 minuty. Po tym czasie wlewamy białe wino po odparowaniu podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy posiekaną pietruszkę. Zdejmujemy z ognia. Posypujemy szczyptą soli i skrapiamy sokiem z cytryny.
* Świeże krewetki mają szary kolor zmieniają go na różowy podczas gotowania, smażenia czy duszenia. Krewetki koloru różowego zostały wcześniej podgotowane.
** Dowolny rodzaj krewetek oprócz koktajlowych, ponieważ są za małe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz