Ostatnio upały dały nam trochę w kość. Gdy jest tak bardzo gorąco, na siedzenie w kuchni mało kto ma ochotę. Podaję, więc przepis idealny na taką pogodę. Może upały jeszcze wrócą :)
SKŁADNIKI:
- 2 sztuki awokado
- 8 ogórków gruntowych
- 400 ml jogurtu greckiego
- sok z jednej cytryny
- duża garść mięty
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- pęczek koperku
- woda
Opcjonalnie:
- zielona papryka
- pistacje
Wszystkie składniki powinny być wcześniej w lodówce. Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do blendera wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę awokado, starte ogórki, wlewamy jogurt grecki, sok z cytryny i 3/4 szklanki bardzo zimnej wody. Dodajemy miętę, posiekaną drobno cebulę i czosnek oraz sól i pieprz i posiekany koperek. Wszystko miksujemy w blenderze. Podajemy z pokrojoną w kostkę papryką i pistacjami,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz