Pomidory zamknięte w słoikach przypomną nam smak lata zimą. Możemy je wykorzystać jako sos do zapiekanek, makaronów, pizzy, pulpetów czy też jako przecier na zupę.
SKŁADNIKI:
- 1,5 do 2 kg dojrzałych pomidorów
- łyżeczka cukru
- sól (tyle ile lubicie) u mnie około 1 łyżeczki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 5 listków świeżej bazylii
- łyżka majeranku suszonego
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- łyżka oregano suszonego
- pół łyżki papryki w proszku (słodka lub ostra w zależności od upodobań)
- łyżka oliwy
W garnku, na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Kroimy pomidory na ćwiartki bądź ósemki. Wrzucamy do garnka z cebulą. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy pomidory około 45 minut, co jakiś czas mieszając. Pomidory po tym czasie puszczą sok. Na koniec dodajemy cukier, sól, pieprz, kwasek cytrynowy, bazylie, majeranek, starty czosnek, oregano i suszoną paprykę. Blendujemy całość do uzyskania konsystencji kremu. Po zblendowaniu, doprowadzamy sos do wrzenia i jeszcze gorący przekładamy do słoików.* Słoiki dobrze zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na ścierce. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz