Makaron ze świeżymi grzybami w sosie śmietanowym z pietruszką. Pierwszy raz robiłam makaron z grzybami i się zakochałam <3 Tym bardziej, że część zebrałam sama :) Sezon na grzyby niedługo zacznie się w pełni, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu.
SKŁADNIKI:
- 400 g makaronu spaghetti albo tagiatelle
- duży talerz grzybów (niestety wagowo nie wiem ile ich wyszło bo nie miałam jak tego sprawdzić)
- żółtko
- śmietana 18% 400 ml
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- 2 cebule
- łyżka masła
- łyżka majeranku
- ząbek czosnku (można pominąć)
Na głębokiej patelni podsmażamy łyżkę masła. Dodajemy posiekaną cebulkę i podsmażamy około 5 minut. W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Po ugotowaniu płuczemy zimną wodą. Do cebuli wrzucamy opłukane i pokrojone grzybki. Na wolnym ogniu smażymy do miękkości. Śmietanę mieszamy
z żółtkiem, solą, pieprzem i majerankiem (ewentualnie starty ząbek czosnku). Wlewamy na patelnie. Podgrzewamy jeszcze przez około 7 minut do połączenia składników. Dodajemy makaron i mieszamy. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
z żółtkiem, solą, pieprzem i majerankiem (ewentualnie starty ząbek czosnku). Wlewamy na patelnie. Podgrzewamy jeszcze przez około 7 minut do połączenia składników. Dodajemy makaron i mieszamy. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz