poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Pieczone ziemniaki

Gotowane ziemniaki faszerowane mięsem i warzywami z sosem pomidorowym i serem zapiekane w piekarniku. 





SKŁADNIKI:
  • 6 dużych młodych ziemniaków
  • 300 gram mięsa mielonego
  • przecier pomidorowy z kartonika
  • mała cukinia
  • pół papryki czerwonej
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • zioła prowansalskie
  • oliwa
  • ser
  • natka pietruszki


Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie w środku. Podgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę wraz z mięsem. Kroimy cukinię i paprykę w kostkę, dodajemy do mięsa. Smażymy na małym ogniu. Dodajemy 250 ml przecieru pomidorowego. Doprawiamy łyżeczką soli i pieprzu, połową łyżeczki cukru oraz łyżką ziół prowansalskich. 
Ziemniaki po ugotowaniu chwile studzimy. Kroimy na pół i wydrążamy łyżeczką środek. Nakładamy farsz do środka. Posypujemy startym serem i wstawiamy na 180 stopni do piekarnika na 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy pietruszką. 






3 komentarze: