Gotowane ziemniaki faszerowane mięsem i warzywami z sosem pomidorowym i serem zapiekane w piekarniku.
SKŁADNIKI:
- 6 dużych młodych ziemniaków
- 300 gram mięsa mielonego
- przecier pomidorowy z kartonika
- mała cukinia
- pół papryki czerwonej
- cebula
- sól
- pieprz
- cukier
- zioła prowansalskie
- oliwa
- ser
- natka pietruszki
Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie w środku. Podgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę wraz z mięsem. Kroimy cukinię i paprykę w kostkę, dodajemy do mięsa. Smażymy na małym ogniu. Dodajemy 250 ml przecieru pomidorowego. Doprawiamy łyżeczką soli i pieprzu, połową łyżeczki cukru oraz łyżką ziół prowansalskich.
Ziemniaki po ugotowaniu chwile studzimy. Kroimy na pół i wydrążamy łyżeczką środek. Nakładamy farsz do środka. Posypujemy startym serem i wstawiamy na 180 stopni do piekarnika na 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy pietruszką.
Pysznosci,zawsze cos innego xx
OdpowiedzUsuńpyszności, wykorzystamy ten pomysł w naszym menu ;) dziekujemy
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuń