Znane jako onion rings. Fajna przekąska z cebuli i ciasta podobnego do naleśnikowego. Zdecydowanie należy je jeść tylko na ciepło i koniecznie z jakimś sosem.
SKŁADNIKI:
- duża cebula
- szklanka mąki
- 3/4 szklanki mleka
- jajko
- bułka tarta
- łyżeczka soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pieprz
- zioła prowansalskie
- olej około litr
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Do jednej miski sypiemy około półtorej szklanki bułki tartej. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy mąkę, mleko, sól pieprz, zioła i proszek do pieczenia. Kroimy cebulę na około 0,5 centymetrowe paski i wydrążamy ostrożnie krążki. Zanurzamy je w przygotowanym cieście, a następnie w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu około 1 minutę z każdej strony na złoty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy. Podajemy z sosem. Może być to sos czosnkowy, ketchup albo zwykła śmietana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz