Też macie już dosyć zimy? Ja bardzo, dlatego przybywam z nowym przepisem na pożywną jaglankę na mleku z malinami. Malinki co prawda mrożone, ale zapachem przypomną nam o ciepłych letnich dniach. Ja ją jem jako deser na zimno, ale sprawdzi się też jako ciepły posiłek. Przepis na trzy duże porcje.
SKŁADNIKI:
- 200 g kaszy jaglanej
- 3,5 szklanki mleka
- cukier waniliowy
- 6 łyżeczek cukru *
- 250 g malin mrożonych
Kaszę płuczemy kilka razy zimną wodą na sitku, wrzucamy do garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu aż kasza będzie miękka i wchłonie większość mleka. W tym samym czasie, na małym ogniu gotujemy zamrożone maliny z dodatkiem 3 łyżeczek cukru. Po ugotowaniu kaszę zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier waniliowy, 3 łyżeczki cukru i nakładamy do 3 wysokich szklanek, a na wierzch polewamy sosem z malin.
* można zastąpić stewią lub miodem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz