Pogoda jeszcze letnia, ale nieubłaganie zbliża się jesień. Ten przepis będzie idealny na chłodniejsze dni. Zupka jest rozgrzewająca, pachnąca imbirem i bardzo marchewkowa. Ma śliczny kolor i fantastyczny smak. Nie taka banalna ta nasza marchewka :).
- 2 łyżki masła
- duża cebula
- 1 kg marchewki
- korzeń pietruszki
- mały seler
- 2 kostki rosołowe
- 2 ząbki czosnku
- 4 cm korzenia imbiru
- połówka cytryny
- łyżeczka soli
- płaska łyżeczka pieprzu
- łyżeczka papryki słodkiej
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
Dodatkowo:
- gęsty jogurt naturalny
- posiekana pietruszka
- pestki dyni lub słonecznika
- bagietka czosnkowa
W dużym garnku roztapiamy masło. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę. Marchewkę, korzeń pietruszki i seler kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka z masłem i cebulą. Zalewamy wodą, tak aby lekko przykryła warzywa. Doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy 2 kostki rosołowe. Zmniejszamy ogień i gotujemy zupę przez około 30-45 minut, aż marchewka będzie miękka. Zdejmujemy zupę z ognia i miksujemy blenderem całość na gładki krem. Dodajemy starty na małych oczkach czosnek i imbir, a także sok z połówki cytryny, sól, pieprz i paprykę słodką. Na koniec dodajemy śmietankę 30%. Podajemy z łyżką jogurtu, posiekaną pietruszką, pestkami dyni i bagietką czosnkową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz