czwartek, 26 maja 2016

Biszkopt z mascarpone i truskawkami

Dawno nic nie dodawałam. Miałam problem z moją lustrzanką. Straciłam mnóstwo nerwów przez firmę, w której kupiłam aparat, ach... szkoda gadać. Wracam z pysznym ciastem. Za oknem piękna pogoda, a na straganach pojawiają się truskaweczki. Pyszne ciasto na prostym biszkopcie z serem mascarpone i świeżymi truskawkami. Blacha powinna mieć 21cm żeby biszkopt był odpowiednio wysoki. 


Biszkopt: 
  • 3 całe jajka
  • 0,5 szklanki cukru 
  • cukier waniliowy 
  • 0,5 szklanki mąki 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Do wysmarowania blachy:
  • margaryna/ masło 
  • bułka tarta
Nasączenie ciasta:
  • 3/4 szklanki zimnej przegotowanej wody 
  • sok z połówki cytryny 
  • 1 łyżeczka wódki 
Krem:
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 3 kopiaste łyżki cukru pudru 
  • cukier waniliowy 
Dodatkowo:
  • 8 łyżek dżemu wiśniowego
  • 0,5 kg truskawek 
  • świeża mięta

Ubijamy same białka z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy piana będzie ubita na sztywno, zmniejszamy obroty i dodajemy pojedynczo żółtka. Cały czas miksując wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy jeszcze przez około 3 minuty. Na 5 minut przed włożeniem ciasta ustawiamy piekarnik na 180 stopni. W tym czasie kiedy piekarnik się nagrzewa smarujemy blachę masłem i obsypujemy bułka tartą. Wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 35 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu otwieramy drzwi piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Mieszamy w szklance wszystkie składniki do nasączenia ciasta. Biszkopt przecinamy na pół. Układamy dolną część biszkoptu na paterze. Nasączamy równomiernie połową ponczu. Schłodzoną śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym przez 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy obroty i dodajemy mascarpone. Miksujemy aż masa będzie bardzo gęsta, żeby krem nie spływał z ciasta. Nakładamy na wcześniej nasączony blat 4 łyżki dżemu i połowę kremu. Nakładamy drugi blat i nasączamy go pozostałą częścią ponczu. Znów nakładamy dżem i krem. Na wierzch układamy dookoła połówki truskawek i dekorujemy miętą. Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz