wtorek, 19 listopada 2013

Faszerowane warzywa

Mój pierwszy wpis na blogu :) Coś łatwego do przyrządzenia, jednocześnie bardzo smacznego i sycącego. Faszerować możemy pomidory, cukinie, paprykę, buraczki, bakłażana czy co tam tylko sobie wymarzycie. Ja wybrałam cukinię i paprykę ponieważ mają one podobny czas pieczenia w piekarniku.
No to do kuchni marsz!

SKŁADNIKI:
  • 2 papryki (mogą być różne kolory, u mnie czerwona i żółta) 
  • 2 cukinie (nie mogą być bardzo twarde) 
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 kg mięsa mielonego (może być wieprzowo-wołowe czy inne wg uznania, ja użyłam mielonki indyczej)
  • pół torebki ryżu 
  • papryka w proszku ok. pół łyżeczki (zależy od upodobań ostra lub słodka)
  • po łyżeczce majeranek i bazylia
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oliwy z oliwek (może być też zwykły olej)
  • sos pomidorowy z torebki (taki w proszku do przygotowania z wodą)
  • ser żółty do posypania (może być tez ser mozzarella)  
  • pietruszka (opcjonalnie) 
  • 3 szklanki wody
  • 1,5 kostki bulionu (drobiowego lub warzywnego)

Paprykę i cukinię płuczemy w letniej wodzie. Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebule (powinna się zeszklić ale nie usmażyć). Kroimy paprykę i cukinię wzdłuż. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne z pestkami. Z cukinii wydrążamy łyżeczką środek, ale nie do samej skóry (tak jak na zdjęciu). Delikatnie solimy nasze warzywa w środku. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, paprykę, majeranek i bazylię. Przeciskamy czosnek przez wyciskarkę i dodajemy do mięsa. Kiedy mięso i ryż są gotowe mieszamy je razem w misce. 
Po dodaniu ryżu należy w razie potrzeby jeszcze doprawić nasz farsz do smaku. Przyrządzamy sos pomidorowy zgodnie z opisem na opakowaniu. Sos mieszamy z naszym farszem. Dodajemy pietruszkę (opcjonalnie). Nastawiamy piekarnik na ok.170 stopni. Warzywa faszerujemy mięsem. Układamy w  żaroodpornym naczyniu. Gotujemy wodę dodając kostkę rosołową. Teraz w zależności od tego jakiej wielkości mamy naczynie w którym będziemy piec nasze warzywa (czy jest to naczynie żaroodporne czy blacha do ciasta) zmniejszamy bądź zwiększamy ilość naszego bulionu. Gorącym bulionem zalewamy dno naczynia w którym pieczemy warzywa. Powinna to być wysokość około 1 cm. W żadnym razie warzywa nie mają pływać w bulionie! Mają być tylko odrobinę zanurzone. Wkładamy na około 45 minut do piekarnika. Na 5 minut przed wyjęciem z piekarnika posypujemy warzywa serem. Po wyjęciu dekorujemy pietruszką. 





* czas pieczenia może być krótszy bądź dłuższy w zależności od wielkości i grubości warzyw. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz