Mój pierwszy wpis na blogu :) Coś łatwego do przyrządzenia, jednocześnie bardzo smacznego i sycącego. Faszerować możemy pomidory, cukinie, paprykę, buraczki, bakłażana czy co tam tylko sobie wymarzycie. Ja wybrałam cukinię i paprykę ponieważ mają one podobny czas pieczenia w piekarniku.
No to do kuchni marsz!
SKŁADNIKI:
- 2 papryki (mogą być różne kolory, u mnie czerwona i żółta)
- 2 cukinie (nie mogą być bardzo twarde)
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 kg mięsa mielonego (może być wieprzowo-wołowe czy inne wg uznania, ja użyłam mielonki indyczej)
- pół torebki ryżu
- papryka w proszku ok. pół łyżeczki (zależy od upodobań ostra lub słodka)
- po łyżeczce majeranek i bazylia
- sól i pieprz do smaku
- łyżka oliwy z oliwek (może być też zwykły olej)
- sos pomidorowy z torebki (taki w proszku do przygotowania z wodą)
- ser żółty do posypania (może być tez ser mozzarella)
- pietruszka (opcjonalnie)
- 3 szklanki wody
- 1,5 kostki bulionu (drobiowego lub warzywnego)
Paprykę i cukinię płuczemy w letniej wodzie. Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebule (powinna się zeszklić ale nie usmażyć). Kroimy paprykę i cukinię wzdłuż. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne z pestkami. Z cukinii wydrążamy łyżeczką środek, ale nie do samej skóry (tak jak na zdjęciu). Delikatnie solimy nasze warzywa w środku. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, paprykę, majeranek i bazylię. Przeciskamy czosnek przez wyciskarkę i dodajemy do mięsa. Kiedy mięso i ryż są gotowe mieszamy je razem w misce.
Po dodaniu ryżu należy w razie potrzeby jeszcze doprawić nasz farsz do smaku. Przyrządzamy sos pomidorowy zgodnie z opisem na opakowaniu. Sos mieszamy z naszym farszem. Dodajemy pietruszkę (opcjonalnie). Nastawiamy piekarnik na ok.170 stopni. Warzywa faszerujemy mięsem. Układamy w żaroodpornym naczyniu. Gotujemy wodę dodając kostkę rosołową. Teraz w zależności od tego jakiej wielkości mamy naczynie w którym będziemy piec nasze warzywa (czy jest to naczynie żaroodporne czy blacha do ciasta) zmniejszamy bądź zwiększamy ilość naszego bulionu. Gorącym bulionem zalewamy dno naczynia w którym pieczemy warzywa. Powinna to być wysokość około 1 cm. W żadnym razie warzywa nie mają pływać w bulionie! Mają być tylko odrobinę zanurzone. Wkładamy na około 45 minut do piekarnika. Na 5 minut przed wyjęciem z piekarnika posypujemy warzywa serem. Po wyjęciu dekorujemy pietruszką.
* czas pieczenia może być krótszy bądź dłuższy w zależności od wielkości i grubości warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz