środa, 7 marca 2018

Jaglanka z malinami

Też macie już dosyć zimy? Ja bardzo, dlatego przybywam z nowym przepisem na pożywną jaglankę na mleku z malinami. Malinki co prawda mrożone, ale zapachem przypomną nam o ciepłych letnich dniach. Ja ją jem jako deser na zimno, ale sprawdzi się też jako ciepły posiłek. Przepis na trzy duże porcje. 


SKŁADNIKI:
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 3,5 szklanki mleka 
  • cukier waniliowy
  • 6 łyżeczek cukru *
  • 250 g malin mrożonych

Kaszę płuczemy kilka razy zimną wodą na sitku, wrzucamy do garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu aż kasza będzie miękka i wchłonie większość mleka. W tym samym czasie, na małym ogniu gotujemy zamrożone maliny z dodatkiem 3 łyżeczek cukru. Po ugotowaniu kaszę zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier waniliowy, 3 łyżeczki cukru i nakładamy do 3 wysokich szklanek, a na wierzch polewamy sosem z malin. 




* można zastąpić stewią lub miodem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz