poniedziałek, 26 marca 2018

Tort z truskawkami

Lekki, słodki, ale nie przesłodzony ze świeżymi truskawkami - tort! Zrobiony bez okazji bo czy żeby zjeść tort musi być jakaś okazja? Tort pieczony w małej foremce (16,5 cm), ale z duża ilością kremu i owoców przez co jest dość wysoki (około 10 porcji). 


SKŁADNIKI:

Na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanka mąki pszennej 
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • niecałe 0,5 szklanka cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • margaryna + bułka tarta - do wysmarowania blachy 

Na krem:
  • 330 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 500 g serka mascarpone 
  • 4 duże łyżki cukru pudru 
  • cukier waniliowy 

Na nasączenie:
  • kubek zimnej przegotowanej wody 
  • sok z połówki cytryny 

Dodatkowo:
  • 6 łyżek dżemu truskawkowego
  • 400 g świeżych truskawek
  • świeża mięta
  • pół białej czekolady
  • pełna łyżeczka oleju kokosowego

Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową. Oddzielamy starannie żółtka od białek, tak aby do białka nie dostało się żółtko, w przeciwnym razie piana z białek się nie ubije. Żółtka odstawiamy, a do białek dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie ubijamy z białek sztywną pianę na najwyższych obrotach. Zmniejszamy obroty i dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. W oddzielnym naczyniu łączymy przesianą przez sito mąkę pszenna, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, i dodajemy po 1 łyżce do masy. Wszystko dokładnie miksujemy około 2 minuty. Tortownice smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy aż biszkopt ostygnie. Następnie dzielimy go na 4 blaty.

Składniki do nasączenia biszkoptu mieszamy w szklance. Schłodzoną śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym przez 3 minuty. Po tym czasie zmniejszamy obroty i dodajemy mascarpone. Miksujemy aż masa będzie bardzo gęsta, żeby krem nie spływał z ciasta. 1/3 kremu pozostawiamy do udekorowania wierzchu i boków tortu, a 2/3 kremu przeznaczamy na przełożenie ciasta. Kilka ładnych truskawek zostawiamy do dekoracji góry tortu, resztę kroimy na plastry. Pierwszy blat układamy na paterze do ciasta. Nasączamy go około 7-8 łyżkami płynu, nakładamy krem, 2 łyżki dżemu i  plasterki truskawki i przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu. Czynność powtarzamy, aż do ostatniego blatu. Ostatni biszkopt znowu nasączamy i nakładamy pozostałą część kremu na wierzch i na boki. Długim nożem wyrównujemy górę i boki. Wkładamy do lodówki. Do kubka wrzucamy pół połamanej czekolady oraz olej kokosowy. Nastawiamy mikrofale na średni poziom. Kubek wkładamy na max 30 sekund, po tym czasie wyjmujemy, mieszamy i jeżeli nie jest jeszcze dobrze rozpuszczona to czynność powtarzamy. Nie ma co się spieszyć z rozpuszczaniem czekolady ponieważ może się zważyć. Lekko ostudzoną czekoladę wylewamy na tort i szybko wyrównujemy nożem. Dekorujemy owocami i miętą, a następnie wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz