poniedziałek, 31 lipca 2017

Pizza z sosem beszamelowym i brokułami

Dzisiaj przepis na pizze, ale nie tą typową z sosem pomidorowym. Tym razem pizza z sosem beszamelowym, brokułem ugotowanym al dente, szynką parmeńską, cebulą, mozzarellą i świeżym szpinakiem. 


SKŁADNIKI:

Na ciasto: 
  • 300 g mąki pszennej tortowej 
  • 4 duże łyżki mąki pszennej tortowej (do zaczynu) 
  • łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szklanka ciepłej wody
  • 50 g drożdży 
  • 2 łyżki oliwy
 Na sos beszamelowy:
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki zimnego mleka
  • 3/4 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Na wierzch ciasta: 
  • 2 opakowania mozzarelli 
  • pół brokuła
  • szynka parmeńska (prosciutto) około 80 g 
  • pół cebuli 
  • 100 g świeżego szpinaku

Do miski wrzucamy rozkruszone drożdże, ucieramy z solą i połową łyżeczki cukru. Wlewamy szklankę ciepłej, ale nie gorącej wody oraz 4 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. Do 300 g mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, oliwę i zagniatamy ciasto przez kilkanaście minut, aż będzie lekkie, gładkie i będzie odklejać się od rąk. Wyrobione ciasto znowu odkładamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie zagniatamy ciasto raz jeszcze, dzielimy na dwie części. Pierwszą wałkujemy na cienki placek i wykładamy na blaszce wysmarowanej oliwą lub na papierze do pieczenia (zostawiając boki pizzy trochę grubsze). Resztę ciasta przykrywamy ściereczką.
Do garnka z wrzącą osoloną wodą wrzucamy różyczki brokuła. Gotujemy około 5 minut. Po ugotowaniu przelewamy brokuła zimną wodą. 
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy chwilę, żeby nie było grudek. Dolewamy zimne mleko i podgrzewamy cały czas mieszając, aż zgęstnieje*. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sól i pieprz. Połową sosu pokrywamy pierwszy placek. 
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Na pizzy układamy połowę składników: brokuła pokrojonego w plastry, kawałki szynki parmeńskiej, mozzarelle i krążki cebuli. Wkładamy do piekarnika na około 15 minut. Po upieczeniu nakładamy szpinak. Z drugim plackiem postępujemy tak samo. 






* Gdy tylko sos zacznie wrzeć, zdejmujemy garnek z ognia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz