czwartek, 27 lipca 2017

Tagliatelle z wołowiną i szparagami

Dzisiaj przepis na domowy makaron tagliatelle z wołowiną, szparagami i pomidorkami koktajlowymi w sosie śmietanowym z parmezanem.  Porcja dla około 4 osób. 


SKŁADNIKI: 

 Ciasto na makaron:
  • około 200 g mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • pół łyżeczki soli 
  • łyżka oleju 
  • *ewentualnie odrobina letniej wody gdy ciasto jest zbyt luźne

Reszta składników:
  • 200-250 g wołowiny dobrej do smażenia
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka oleju kokosowego albo oleju rzepakowego
  • mały pęczek szparagów 
  • garść pomidorków koktajlowych 
  • szklanka śmietanki 30 %
  • żółtko 
  • płaska łyżka majeranku
  • pęczek pietruszki 
  • 4 łyżki startego parmezanu 
  • sól 
  • pieprz 


Mąkę na makaron przesiewamy przez sito. Na blacie lub stolnicy w mące robimy wgłębienie i wbijamy jajka, dodajemy sól i olej. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Jeżeli nie będzie zwarte, dodajemy kilka łyżek letniej przegotowanej wody. Następnie ciasto należy bardzo dokładnie i cieniutko rozwałkować. Pozostawiamy rozwałkowane ciasto do wyschnięcia na około 10 minut. Po tym czasie kroimy ciasto na paski o szerokości 1-2 cm.
Wołowinę kroimy na cienkie paski. Wrzucamy do miski. Dodajemy sos sojowy. Odstawiamy na bok (nie wkładamy do lodówki). Szparagi płuczemy. Gotujemy wodę w garnku z dodatkiem soli. Do wrzącej wody wrzucamy szparagi. Gotujemy 8-12 minut w zależności od grubości. Po ugotowaniu wyjmujemy, przelewamy zimną wodą i kroimy na mniejsze kawałki. Odstawiamy. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. W garnuszki mieszamy śmietanę 30%, żółtko, łyżeczkę soli i pieprzu oraz 2 łyżki parmezanu. 
W dużym garnku gotujemy wodę z solą. Wrzucamy wcześniej przygotowany makaron. Gotujemy dwie minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy wołowinę z sosem sojowym i chwilę smażymy na mocnym ogniu do zamknięcia się włókien. Po tym czasie zmniejszamy ogień, dodajemy ugotowane kawałki szparagów i pomidorki koktajlowe. Dorzucamy makaron, zalewamy wszystko sosem śmietanowym, dodajemy majeranek i mieszamy od czasu do czasu, aż wszystko się podgrzeje, a sos zgęstnieje. Próbujemy i dodajemy soli i pieprzu do smaku. 
Rozkładamy makaron na talerze. Posypujemy pozostałym parmezanem i natką pietruszki. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz