czwartek, 9 marca 2017

5 pomysłów na zdrowe śniadania

Hummus naturalny i pomidorowy


  • bułka lub 2 kromki ciemnego pieczywa 
  • puszka ciecierzycy
  • połówka cytryny 
  • ząbek czosnku 
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kumin) *
  • 3-4 łyżki pasty tahini **
  • 5 suszonych pomidorów w zalewie
  • sól
  • pieprz
  • Opcjonalnie: gałązka świeżej natki pietruszki, szczypta słodkiej papryki, jajko na miękko

Ciecierzycę przecedzamy, zostawiając zalewę z puszki. Wrzucamy ją do miski i dodajemy do niej 5 łyżek zalewy. Miksujemy blenderem. Dodajemy sok z cytryny, pokrojony na mniejsze kawałki ząbek czosnku, łyżeczkę kuminu, pastę tahini i około 1/3 łyżeczki soli i pieprzu. Ponownie, dokładnie blendujemy do uzyskania gładkiej pasty. Hummus rozdzielamy do dwóch miseczek. Jeden, posypujemy szczyptą kuminu i świeżą pietruszką. Do drugiej miski wrzucamy suszone pomidory, blendujemy i dekorujemy szczyptą papryki słodkiej. 

Pasta jest od razu gotowa do jedzenia, ale najlepiej jak zostawimy ją na parę godzin w lodówce, aby smaki się wymieszały. Smarujemy pieczywo hummusem. Można dodać świeżą rukolę, pomidory, jajko na miękko. 




* Nie mylić z kminkiem
** Pasta z prażonego sezamu, dostępna w większych marketach

Omlet z pomidorkami


  • 3 jajka 
  • łyżeczka oleju kokosowego 
  • sól 
  • pieprz
  • 2 plasterki chudej szynki 
  • 4 pomidorki koktajlowe 
  • szczypiorek 

Na patelni rozpuszczamy olej. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Wylewamy masę jajeczną na patelnię. Zmniejszamy ogień do minimum. Kroimy szynkę na mniejsze kawałki, a pomidorki na pół i układamy na omlecie. Czekamy, aż góra się zetnie. Zdejmujemy z patelni i posypujemy świeżym szczypiorkiem. 

 

Koktajl bananowo-malinowy


  • duża garść malin
  • szklanka mleka 
  • pół banana 
  • łyżeczka miodu 
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Miksujemy chwilę do połączenia. 


Jajko zapiekane w awokado 


  • duże dojrzałe awokado
  • 2 małe jajka 
  • sól 
  • pieprz
  • 1/4 małej czerwonej papryki 
  • 2 plasterki chudej szynki 
  • pół małej cebulki 
  • szczypiorek

Piekarnik nagrzewany do 200 stopni. Awokado myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Jeżeli pestka jest malutka to wydrążamy łyżką trochę większy otwór. Układamy awokado stabilnie w naczyniu żaroodpornym*. Posypujemy odrobiną soli i pieprzu Wbijamy po 1 jajku. Trochę białka pewnie się wyleje. Posypujemy posiekaną papryką, cebulą i kawałkami szynki. Wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, posypujemy szczypiorkiem.



* żeby awokado się nie przewracało, użyłam zwiniętej folii aluminiowej

 Domowe musli tropikalne


  • 2 szklanki płatków owsianych 
  • 2 szklanki płatków orkiszowych
  • pół szklanki całych migdałów 
  • szklanka otrębów pszennych
  • szklanka żurawiny suszonej
  • 200 g miksu z suszonych owoców tropikalnych 
  • 2 szklanki pszenicy miodowej
  • szklanka suszonej moreli
  • szklanka suszonych jabłek
  • 2 łyżki wiórek kokosowych 
  • czubata łyżeczka cynamonu

Z podanych składników wychodzą 4 duże słoiki domowego musli. Ilość tą można zmniejszyć. Ja gdy je przygotowuję, robię właśnie z tej porcji i mam spokój na kilka tygodni. Oczywiście przepis możemy dowolnie modyfikować dodając np. zamiast owoców, kawałki czekolady gorzkiej i orzechy włoskie.

Płatki owsiane, migdały i płatki orkiszowe wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Morele, owoce tropikalne i jabłka suszone kroimy na mniejsze kawałki. Po wystudzeniu płatków dodajemy resztę suchych składników i owoców. Mieszamy i zamykamy w szczelnych słoikach. Podajemy z mlekiem lub jogurtem. 



1 komentarz:

  1. Podoba mi się szczególnie ten hummus. Muszę w końcu spróbować zrobić go w domu :)

    OdpowiedzUsuń