środa, 14 września 2016

Zupa krem z kukurydzy

Sycąca zupa krem o słodkawym smaku kukurydzy. Dobra na chłodny jesienny dzień. Fani kukurydzy powinni jej spróbować. 


SKŁADNIKI:
  • 2 puszki kukurydzy 
  • 3 łyżki masła 
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • duża marchew
  • korzeń pietruszki 
  • korzeń selera 
  • 2 ziemniaki 
  • 2 kostki rosołowe
  • pół łyżeczki soli, pieprzu, kurkumy, 
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 szklanki śmietany 12% albo 18%

Dodatkowo: 
  • pieczywo czosnkowe
  • śmietana 12% albo 18%
  • świeża pietruszka 
  • pestki dyni 

Kukurydzę lekko odsączamy, trochę zalewy z puszki może zostać. Cebulkę i czosnek siekamy drobno. Marchew, seler, pietruszkę, ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy czosnek i cebulę. Mieszamy około minutę, Wrzucamy kukurydzę i chwilkę podsmażamy. Dodajemy pokrojone warzywa. Zalewamy wszystko wodą, tak aby lekko przykryła warzywa. Dodajemy 2 kostki rosołowe. Zostawiamy na około 30-45 minut na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie zestawiamy zupę z ognia i dokładnie blendujemy na krem. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i słodką papryką. Dodajemy śmietanę. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. pieczywem czosnkowym, pietruszką, śmietaną i pestkami dyni. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz